MWC19 4η μέρα: Η “νίκη” της εσωστρέφειας!

Η αυλαία του Mobile World Congress έπεσε αφήνοντας πίσω της απορημένους εκθέτες και επισκέπτες για το ποιο τελικά ήταν το αποτύπωμα της φετινής έκθεσης.

Φέτος στη Βαρκελώνη είδαμε την πιο εσωστρεφή έκθεση των τελευταίων χρόνων και αυτό γιατί για πρώτη φορά εδώ και καιρό οι 1-2 εντυπωσιακές παρουσιάσεις προϊόντων (βλέπε: Huawei Mate X που αναδείχτηκε και προϊόν της έκθεσης) δεν έφτασαν να καλύψουν την ανυπαρξία προϊόντων. 

2-3 ρομποτάκια ήταν το καινούργιο, ενώ σχεδόν στο σύνολο τους τα προϊόντα που υπήρχαν στα περίπτερα τα είχαμε δει και την Internet of Things και έξυπνα σπίτια είχε μερικές φρέσκες ιδέες να βάλει στο τραπέζι. Όμως το 5G ήταν ακόμα μια ιδέα, δεν ήταν χειροπιαστό και έτσι οι εταιρείες στόχευαν στο άπειρο ελπίζοντας να πιάσουν τον παλμό.

Φέτος το 5G είναι κάτι το πραγματικό, είναι υπαρκτό και οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν τους τρόπους να το χρησιμοποιήσουν και να εξερευνήσουν τρόπους να συνεργαστούν μεταξύ τους για να πάνε παρακάτω και να μην υπάρξει τεχνολογικό χάσμα μεταξύ τους, κάτι που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά των κινητών.

Η επερχόμενη μαζική κυκλοφορία του 5G και των χρήσεων του, έχει εγείρει μερικά πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία αν και γνωστά δεν είχαν μελετηθεί στο εύρος που πραγματικά φαίνεται τελικά να έχουν. Ένα από αυτά είναι η ασφάλεια των δεδομένων, τόσο των καταναλωτών όσο και των εταιρειών τα οποία θα υπερ-πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. 

Η φετινή έκθεση ασχολήθηκε πολύ με αυτό το πρόβλημα και τις λύσεις του και πάνω σε αυτό τον τομέα ήταν πάρα πολλές καθώς οι περισσότερες εταιρείες ασχολήθηκαν πάνω σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά αυτό είναι ένα προϊόν που δεν είναι ελκυστικό για τον καταναλωτή, ενώ τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται καν να ασχοληθεί μαζί του, όπως δεν ασχολείται για παράδειγμα με τις ελεγχόμενες ζώνες παραμόρφωσης σε περίπτωση τρακαρίσματος στο αυτοκίνητο του, παρά μόνο αφού έχει βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μετά από ένα τρακάρισμα. 

Αυτό που κυριάρχησε στις χθεσινές τελευταίες συζητήσεις με τις εταιρείες της έκθεσης, είναι η τεράστια άνοδος της δύναμης των παρόχων στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες λόγω ιδιομορφίας των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, γίνονται σιγά σιγά οι τράπεζες των χωρών αυτών, καθώς διαθέτουν τεράστιο δίκτυο και βάση δεδομένων πελατών.

Σε συνεργασίες με εταιρείες FinΤech, η τάση στις αναπτυσσόμενες αγορές δείχνει πως οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα γίνουν οι κολοσσοί της πρώτης γραμμής τραπεζικών περιοχών, ιδιαίτερα στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής.

Μιλώντας για συνέργειες και εξελίξεις, μεγάλος δείχνει να είναι ο προβληματισμός και η στάση των εκθετών απέναντι στην διοργανώτρια αρχή της έκθεσης, για την οποία θεωρούν πως πια έχει μπει απέναντι τους και δεν βρίσκεται δίπλα τους να βοηθάει στην εξάπλωση των ιδεών και των συνεργιών. Αντίθετα κάποιοι υποστηρίζουν πως το μόνο που νοιάζει πια τους διοργανωτές είναι το πως θα χρεώσουν περισσότερα χρήματα για λιγότερες υπηρεσίες, χρεώνοντας τα πάντα που μπορεί να περνάει από το χέρι τους.

Αυτό σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των κατοίκων της πόλης για την αναστάτωση που φέρνουν αυτοί οι 100.000 και παραπάνω επισκέπτες της Βαρκελώνης σε διάστημα λιγότερη της μίας εβδομάδας, έχει οδηγήσει σε φήμες για μεταφορά της έκθεσης σε άλλη χώρα.

Επειδή αυτό όμως δεν είναι κάτι που αποφασίζεται και γίνεται επίσης πολύ εύκολα, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας με την μια από τις σύγχρονές και όμορφες πόλεις για να ζει και να δουλεύει κανείς στην Ευρώπη.

Αποστολή στη Βαρκελώνη, στο MWC του EMEAgr, #MWC19, #EMEATech

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ