Την ελβετική μονάδα της Liberty Global εξαγοράζει η Sunrise για 6,3 δισ. δολάρια

Στην εξαγορά της ελβετική μονάδας της Liberty Global Plc, έναντι τιμήματος 6,3 δισ. ελβετικών φράγκων (6,29 δισ. δολαρίων) προχωρά η Sunrise Communications Group AG, που έχει βάλει στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Swisscom στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και internet της Ελβετίας.

Η Sunrise θα καταβάλει 2,6 δισ. ελβετικά φράγκα σε μετρητά για την ελβετική θυγατρική της Liberty Global, UPC Switzerland, ενώ θα αναλάβει και δάνεια της UPS ύψους 3,6 δισ. ελβετικών φράγκων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το χαρτοφυλάκιο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της UPC θα αναδείξει τη Sunrise στον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά τηλεπικοινωνίων της Ελβετίας και θα την βοηθήσει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ηγέτιδα Swisscom.

Το πελατολόγιο της UPC Switzerland περιλαμβάνει 1,1 εκατ. χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης, παρά τη μείωση συνδρομών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς και 138.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, η Sunrise εκτιμά ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της UPC μέσω της διάθεσης συνδυαστικών πακέτων σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών και τηλεοπτικού περιεχομένου προς τους υφιστάμενους πελάτες της.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ η Sunrise ότι η UPC θα συνεισφέρει στην αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών της από την πρώτη κιόλας χρήση μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Σημειώνεται ότι η πώληση της UPC Switzerland εντάσσεται στη στρατηγική της Liberty Global, που δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο της καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ John Malone, να αποδεσμευτεί από τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη. Ήδη, πέρυσι, η εταιρεία πούλησε τη θυγατρική της στην Αυστρία στην T-Mobile Austria, ενώ αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις για την πώληση των θυγατρικών της σε Γερμανία και Ανατολική Ευρώπη στη Vodafone έναντι 21,8 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ