Εφικτοί οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων “λέει” η Morgan Stanley

Σίγουρη για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια, εμφανίζεται η Morgan Stanley σε ανάλυσή της, μετά την συνάντηση που είχε στην Ελλάδα με τις διοικήσεις των Αlpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, την Grivalia, την Τράπεζα της Ελλάδος, το TXΣ και τη διοίκηση μια εταιρείας διαχείρισης NPLs.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση των επισφαλών δανείων, προσθέτοντας ωστόσο η προσπάθεια αυτή, ανεξάρτητη από τη δημιουργία μιας “bad bank”, πρέπει να ενισχυθεί με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Χαρακτηρίζει την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη σε γενικές γραμμές θετική, αν και βλέπει κάποιες ελλείψεις. Όπως σημειώνει, αν και σε ορισμένα σημεία τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα (χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αντικειμενικής αξίας, καθιέρωση ανώτατου ορίου για το υπόλοιπο του δανείου και αυτόματη απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση τριών καθυστερήσεων πληρωμής), ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί ώστε να καλύψει και τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει τις δόσεις των δανειοληπτών που εμπίπτουν στον νέο νόμο, κάτι που θα ήταν θετικό για τις τράπεζες, αλλά τονίζει ότι αυτό παραμένει αβέβαιο λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.

Ωστόσο, η Morgan Stanley τονίζει ότι οι προσδοκίες είναι γενικότερα υψηλές για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στις τράπεζες ο νέος νόμος Κατσέλη σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη μείωση των NPEs.

Τα σχέδια ΤτΕ – ΤΧΣ

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, η Morgan Stanley επισημαίνει πως παρότι υπάρχει θετικό πολιτικό μομέντουμ για την επιτάχυνση της επίλυσης του ζητήματος των NPEs, τα δύο σχέδια έχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Απαιτείται η έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, αν και η Αθήνα θεωρεί πως η προσοχή των Ευρωπαίων εστιάζεται περισσότερο στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018 και εξακολουθούν να εκκρεμούν, όπως η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο σχέδιο της ΤτΕ, τονίζει ότι είναι πιο ριζοσπαστικό σε σχέση με το σχέδιο του ΤΧΣ, από την άποψη του απόλυτου επιπέδου μείωσης των κόκκινων δανείων και επειδή στοχεύει στην αντιμετώπιση του αμφιλεγόμενου πλαισίου όσον αφορά τα κεφάλαια, που είναι απαγορευτικό για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs. Όπως σημειώνει, το σχέδιο βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, με την εφαρμογή του να αναμένεται το 2020 στο καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Επιπλέον, προσθέτει ότι το σχέδιο της ΤτΕ απαιτεί νομοθετικές αλλαγές, ενώ ακόμη η κυβέρνηση δεν το έχει υποβάλει προς έγκριση στην DG Comp, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του ΤΧΣ, η Morgan Stanley τονίζει ότι σχετίζεται με την κρατική εγγύηση που θα καλύπτει ένα ποσοστό των απωλειών που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες κατά τη μεταφορά των ΝΡΕs στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS). Προσθέτει, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει το σχέδιο προς έγκριση στην DG Comp και ότι γενικότερα υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό θα λάβει έγκριση εντός δύο μηνών, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Όπως τονίζει, τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα του σχεδίου αυτού είναι ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και ότι υπάρχει το προηγούμενο της Ιταλίας με τo GACS. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η έγκριση του σχεδίου δεν είναι εγγυημένη, καθώς η κρατική εγγύηση για την κάλυψη μέρους των απωλειών των τραπεζών μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Ανοίγει η αγορά των τιτλοποιήσεων

Η Morgan Stanley σημειώνει, πάντως, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έναν “υγιή” αγωγό πωλήσεων NPLs και εξετάζουν επίσης τις τιτλοποιήσεις. Ειδικότερα, τονίζει ότι η Eurobank θα είναι η πρώτη που θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις με το project Pillar, ενώ προσθέσει ότι με την επιτυχία αυτής της συναλλαγής θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πώς η εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα των συναλλαγών, δεδομένου ότι το APS στη θεωρία μπορεί να μειώσει το κόστος για τις τράπεζες που θα επιδιώκουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών η Morgan Stanley επισημαίνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων περιορίζεται από το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης, που μέχρι στιγμής είναι μέτριος. Επιπλέον, σημαντικό μέρος της αγοράς επιβαρύνεται από ιστορικά χρεοκοπιών, με τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για τους καλύτερους πελάτες να είναι έντονος.

Τέλος, σημειώνει ότι οι εκλογές μπορεί να είναι ένας θετικός καταλύτης, καθώς η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δεδομένης της φιλοσοφίας της, η ανάδειξή της στην εξουσία σύμφωνα με αρκετούς θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ