MWC19 2η μέρα: Το τεχνολογικό χάσμα μεγαλώνει!

Γεμάτη με επισκέψεις σε περίπτερα κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων και εφαρμογών ήταν η δεύτερη μέρα του Mobile World Congress, αλλά και πολύ περιεκτικές συζητήσεις με στελέχη μικρών και εταιρειών, στις οποίες πιστοποιήθηκε μια ανησυχητική τάση η οποία υπήρχε από την πρώτη μέρα της έκθεσης και αυτή δεν είναι άλλη από την δημιουργία τεράστιου τεχνολογικού χάσματος ανάμεσα στις εταιρείες. 

Από την μία οι εταιρείες πρώτης γραμμής όπως η Huawei και η Samsung παρουσιάζουν κινητά με ασύλληπτα χαρακτηριστικά, με δυνατότητες που αυτή την στιγμή έχουν αφήσει πολύ πίσω τους αυτές ενός μέτριου προς καλού υπολογιστή και κυνηγάνε αυτές των κορυφαίων PC, ενώ ανάλογη εξέλιξη έχουν να επιδείξουν, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, και στον “αισθητικό τομέα. Σαν να μην ήταν αρκετό για τις οθόνες να αποκτούν πρωτόγνωρη πιστότητα, τώρα πια έχουν αρχίσει και να λυγίζουν, διατηρώντας τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα οι μεγάλες εταιρείες στο σύνολο τους έχουν ήδη αγκαλιάσει το 5G για το οποίο έχουν ήδη παρουσιάσει συσκευές ενώ ετοιμάζουν ολοκληρωμένα συστήματα για την χρήση του, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Οι κορυφαίες κατηγορίες του “μεσαίου χώρου τιμής” μπορεί ακόμα να μην έχουν παρουσιάσει αντίστοιχες προτάσεις, αλλά είναι κάτι που έχουν “στα σκαριά” περιμένοντας να μειωθεί η τιμή, κάτι που θα φέρει την αναδιπλούμενη τεχνολογία πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει να αγοράσει μεν τα κορυφαία κινητά, όμως θέλει με την σειρά του να μπει μέσα στις νέες τάσεις. Οι εταιρείες αυτές, ύστερα από συζητήσεις που είχαμε με τα κορυφαία τους στελέχη, δείχνουν πως σε λίγο καιρό θα μπορούν να προσφέρουν με την σειρά τους αντίστοιχα αναδιπλούμενα κινητά, σε ένα κλάσμα της τιμής και τις ανάλογες φυσικά εκπτώσεις σε χαρακτηριστικά και ποιότητα. 

Τέλος υπάρχουν και οι μικροί κατασκευαστές, τηλεφώνων κι εταιρειών οι οποίες θα πρέπει να αλαλάξουν νοοτροπία και στρατηγικό σχεδιασμό καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να ανταγωνιστούν τους μεγάλους κατασκευαστές. Μέχρι τώρα τα κινητά είχαν μικρές μεν αλλά χαρακτηριστικές τεχνολογικές διαφορές, οι οποίες περιορίζοντας σε τεχνικά χαρακτηριστικά και ποιότητα οθόνης και φωτογραφίας 

Τώρα, οι μικροί κατασκευαστές δηλώνουν αδυναμία να ακολουθήσουν τους μεγάλους, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει σε λύσεις 5G και αναδιπλούμενων οθονών, κάτι που οι μικρότεροι κατασκευαστές δεν μπορούν να παρέχουν.

Σε πόσο καιρό θα μπορέσουν να προλάβουν τις εξελίξεις και πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία μέχρι να το καταφέρουν είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει. Ο πρώτος αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης, είναι η απόφαση της Doogee, η οποία είναι από του μεγάλους μικρούς κατασκευαστές, να εγκαταλείψει από του χρόνου το χώρο των κινητών τηλεφώνων επιδόσεων και να στραφεί αποκλειστικά σχεδόν στα κινητά τηλέφωνα μεγάλης αντοχής σε κακουχίες, τηλέφωνα δηλαδή ειδικών αποστολών, ένα πεδίο δραστηριοτήτων το οποίο αν και θεωρητικά έχει ανεκμετάλλευτο χώρο στην αγορά, το μερίδιο πωλήσεων του δεν είναι το ίδιο με αυτά των απλών καταναλωτικών συσκευών.

Το θέμα της ασφάλειας εξακολουθεί να απασχολεί τις εταιρείες, ενώ σε όλες τις συζητήσεις κυριαρχούν οι προκλήσεις και οι λύσεις για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Αν κάτι επίσης μας δείχνει το δρόμο για το αύριο της καθημερινότητα μας, θα πρέπει να ετοιμαστούμε για συσκευές και υπηρεσίες που ενεργοποιούνται με τη φωνή, καθώς οι ψηφιακοί βοηθοί αναμένεται να μπουν σχεδόν στα πάντα και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. 

Τέλος εντύπωση προκαλεί η διακριτική και απομακρυσμένη παρουσία της Tesla, η οποία είναι κρυμμένη σε μια γωνία τους τελευταίου hall, έχοντας “μόνο” ένα Model X να παρουσιάσει. Η Tesla πρέπει να έχει αρχίσει να αισθάνεται σχετικά άβολα στην θέση της, καθώς αν όπως όλα δείχνουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μπουν δυνατά στον χώρο της ηλεκτρικής αυτοκινούμενης οδήγησης, τότε ο χώρος που θα της απομείνει στην αγορά δεν θα μπορεί να δικαιολογεί την ύπαρξή της. 

Αποστολή #EMEAΤech στο MWC 2019 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ