Πλήγμα για κολοσσούς όπως η PayPal το σύστημα στιγμιαίων πληρωμών που προωθεί η Κομισιόν

“Χαστούκι” για τους τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά των άμεσων πληρωμών αποτελεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισπεύσει την εφαρμογή του συστήματος στιγμιαίων πληρωμών που εγκαινίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κι αυτό γιατί το σύστημα TIPS -Target Instant Payment Settlement (Διακανονισμός Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω Target)- της ΕΚΤ θα επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες στην Ευρώπη να μεταφέρουν ο ένας στον άλλο ευρώ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας της τοπικής τους τράπεζας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο η κίνηση αυτή θα θέσει σε δοκιμασία τη λειτουργία των εταιρειών καρτών, κυρίως όμως των τεχνολογικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πλήξει τις αμερικανικές εταιρείες όπως η PayPal, η Google, η Facebook και η Amazon, αλλά και τις κινεζικές Alibaba και Tencent, που σήμερα κυριαρχούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Δεδομένου δε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής εντάσσονται στο σύστημα με αργούς ρυθμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πιθανά μέτρα για να διευκολύνει τη χρήση του TIPS.

Εξετάζουμε κατά πόσο θα χρειαστεί μια ισχυρότερη ρυθμιστική ώθηση για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αμερικανικές εταιρείες Visa και Mastercard κυριαρχούν σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών μέσω κάρτας.

“Σε μερικά χρόνια, θέλουμε η Ευρώπη να ορίσει νέα παγκόσμια πρότυπα για την τεχνολογία πληρωμών, συμπλήρωσε σχετικά ο Ντομπρόβσικς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ