Ανώνυμος Επενδυτής: Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος σήμερα είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ. Αρκεί ένα “tweet” του προέδρου των ΗΠΑ, για να “σπρώξει” προς τα πάνω ή προς τα κάτω τιμές εμπορευμάτων μετοχών κτλ. Αρκεί μία δήλωση κεντρικού τραπεζίτη και μέσα σε λίγα λεπτά ισοτιμίες ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η πληθώρα των επιχειρήσεων καλείται να προσαρμοστεί άλλοτε βίαια και άλλοτε σταδιακά στις αλλαγές που συντελούνται με καταιγιστικό ρυθμό.

Σε λίγα χρόνια, είναι πλέον βέβαιο, πως η έννοια πολλών πραγμάτων που αποτελούσαν κατεστημένες αντιλήψεις θα έχει μεταβληθεί οριστικά.

Ορισμένα μόνο παραδείγματα

Ο χώρος και ο τρόπος εργασίας: Όλο και περισσότερες εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να απασχολούνται από τον χώρο τους χωρίς την ανάγκη μετακινήσεων ή/και παρουσίας στον χώρο εργασίας. Η δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων και ανθρωποωρών είναι τόσο μεγάλη που σύντομα η έννοια του εργαζομένου που δουλεύει 9-5 θα πάψει να έχει νόημα. Και αυτό καθώς καλπάζουν παγκοσμίως οι ελαστικές μορφές εργασίας μέσω project/assignment/deliverables που δίνουν τη δυνατότητα για αυτόνομη και καλύτερη διαχείριση του χρόνου.

Οι μετακινήσεις: Οδεύουμε τάχιστα προς μία εποχή όπου η έννοια της ιδιοκτησίας θα αλλάξει ριζικά με αποτέλεσμα πάγιες αντιλήψεις να αναθεωρηθούν. Οι μετακινήσεις ήδη οδεύουν στο μοντέλο πληρωμής κατά τη χρήση και όχι της σταθερής πάγιας ανάγκης. Η αυτόνομη οδήγηση, οι συνδυαστικές μεταφορές και τα σύγχρονα sharing services θα οδηγήσουν σε ταχεία μείωση της ιδιοκτησίας στον τομέα των μεταφορών κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Το γενικό συμπέρασμα όλων των αλλαγών που έπονται έχει να κάνει με τις τεχνολογικές αλλαγές που αλλάζουν καθημερινά τη ζωή μας και βελτιστοποιούν κομμάτια αυτής. Και επειδή η περαιτέρω τεχνολογική πρόοδος θα δημιουργήσει επιπλέον διαθέσιμο χρόνο για την πλειονότητα των κατοίκων των δυτικών κοινωνιών, θα ήταν συνετό να σχεδιάσουμε την καλύτερη αξιοποίησή του, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ