Την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας εξετάζει η Societe Generale

Σχέδια για μείωση του προσωπικού της στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής και για εύρεση συνεργάτη στον τομέα χρηματιστηριακών συναλλαγών επεξεργάζεται η Societe Generale, σύμφωνα με το Bloomberg, προκειμένου να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος κανονιστικής συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η γαλλική τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας στους τομείς διεθνούς τραπεζικής και επενδυτικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων θέσεων σε υποστηρικτικές λειτουργίας, όπως ο τομέας χρηματοδότησης και το τμήμα ανθρωπίνων πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα διεθνούς τραπεζικής και επενδυτικών λύσεων της SocGen απασχολεί επί του παρόντος περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η SocGen δεν έχει λάβει ακόμη κάποια οριστική απόφαση, καθώς εξακολουθεί να εξετάζει ποιες δραστηριότητες θα επωμιστούν τις μειώσεις προσωπικού.

Παρότι η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου ένα από τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της τράπεζας στη Γαλλία είχε προειδοποιήσει ότι η SocGen σχεδιάζει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας. Τότε, βέβαια ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είχε δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει τα σχέδια της εταιρείας.

Όπως αναφέρει, πάντως, το Bloomberg, στόχος της τράπεζας μετά από ένα δύσκολο τέταρτο τρίμηνο είναι να μειώσει τα κόστη της κατά 500 εκατ. ευρώ και να αναθεωρήσει τις λιγότερο επικερδής δραστηριότητες του τομέα επενδυτικής τραπεζικής.

Παράλληλα, παρότι μέχρι στιγμής η τράπεζα είχε αντισταθεί στην γενικότερη τάση που επικρατεί στη Γαλλία για συνεργασίες στον τομέα χρηματιστηριακών συναλλαγών, τώρα φέρεται να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, διαδικασία ωστόσο που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν λάβει χώρα στη Γαλλία αρκετές παρόμοιες συμφωνίες. Ενδεικτικά αναφέρονται η σύμπραξή της Kepler Cheuvreux με κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Credit Agrigole, αλλά και η συνεργασία του γαλλογερμανικού τραπεζικού ομίλου Oddo BHF με την Natixis το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ