Blockchain στο Facebook σκέφτεται ο Zuckerberg, ενώ ετοιμάζει και Facebook-coin!

Την πρόθεση του να ενσωματώσει τεχνολογία Blockchain στην διαδικασία login του Facebook αποκάλυψε ο Mark Zuckerberg, σε συνέντευξη του με τον καθηγητή του Harvard, Jonathan Zittrain που δημοσιεύει το Verge. Όπως επεσήμανε ο ιδρυτής του διάσημου κοινωνικού δικτύου, η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαδικασία πρόσβασης σε δεδομένα από εφαρμογές τρίτων.

Το Facebook πρόσφατα ενίσχυσε την ομάδα blockchain του, με επικεφαλής τον David Marcus, ο οποίος ήταν τότε ο VP του Messenger. Η ομάδα προσπαθεί να μάθει πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα την τεχνολογία στο Facebook. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Facebook απέκτησε την Chainspace , μια εταιρεία που ερευνά τις χρήσεις του blockchain στις έξυπνες συμβάσεις. Επίσης το Facebook σκέφτεται να φτιάξει και το δικό του κρυπτονόμισμα για να διευκολύνει τις πληρωμές που γίνονται μέσα από την πλατφόρμα του. 

Ο Zuckerberg εξήγησε ότι η εξακρίβωση της ταυτότητας ήταν μέρος της τεχνολογίας blockchain την οποία ενδιαφέρεται δυνητικά, αλλά παραδέχτηκε ότι η εταιρεία δεν έχει βρει ακόμα έναν τρόπο να το κάνει να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Είπε ότι το πιθανό σύστημα θα αντικαταστήσει το Facebook Connect με “κάτι που είναι πλήρως κατανεμημένο”. Μέσω αυτού του προτεινόμενου συστήματος, οι χρήστες θα μπορούσαν να περιορίσουν το ποσό των δεδομένων που μοιράζονται και να επιλέξουν τις εφαρμογές στις οποίες θέλουν να δώσουν πρόσβαση. “Στην ουσία, σαν χρήστης, παίρνετε τις πληροφορίες για το προσωπικά σας δεδομένα, τις αποθηκεύετε σε κάποιο αποκεντρωμένο σύστημα και έχετε την επιλογή να συνδεθείτε σε διαφορετικά μέρη χωρίς να περάσετε από κάποιον ενδιάμεσο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που νομίζω ότι θα ήταν αρκετά ελκυστικά σε αυτό”, δήλωσε ο Zuckerberg.

“Για τους προγραμματιστές, ένα από τα πράγματα που πραγματικά δημιουργεί προβλήματα, είναι το πως θα δουλέψει το σύστημα μας, ή αυτό της Google ή οι υπηρεσίες μέσω του App Store της Apple ότι δεν θέλουμε να υπάρχει ένας ενδιάμεσος, ανάμεσα στην υπηρεσία και τους χρήστες“, συνέχισε. “Εκεί μπορεί κάποιος να πει απλά ‘εμείς σαν προγραμματιστές εφαρμογών, πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική σας και αν δεν το κάνουμε, τότε μπορείτε να διακόψετε την σύνδεση στους χρήστες που εξυπηρετούμε’. Και αυτή θα ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη και ανησυχητική κατάσταση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ