Χρ. Μεγάλου: Κατά 50 δισ. ευρώ θα μειωθούν τα NPLs των τραπεζών έως το 2021

Το υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα όπου πρέπει να επικεντρωθεί η ελληνική οικονομία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, έχει υπάρξει “σημαντική βελτίωση” στον τομέα αυτό. Ωστόσο, “θα ήθελα να δω ακόμα περισσότερα όσον αφορά τη μείωση του ποσού των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το CNBC, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, στο 44,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό της Ιταλίας, που κινείται στο 9,7%.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ είναι σχεδόν το 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το πραγματικό ποσοστό που παράγει αυτή η χώρα. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ ευτυχής εάν μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2021, μετά τη μείωση κατά 5 δισ. ευρώ των “κόκκινων” δανείων το 2018.

Σχολιάζοντας τις περαιτέρω πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι “όσο περισσότερα όπλα έχουμε στο οπλοστάσιό μας για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, τόσο το καλύτερο”.

Παράλληλα, ο Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε στο CNBC, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνή funds για την αγορά ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Είχαμε καταστάσεις όπου τα funds ανταγωνίζονταν και στη διαδικασία του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν σημαντικά χρηματικά ποσά στη διαδικασία του due diligence, για να μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά για τα συγκεκριμένα assets. Είμαστε πολύ ευτυχείς κατ’ αρχάς για την πώληση αυτών των δανείων, για το επίπεδο του ανταγωνισμού και για το επίπεδο δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά των NPLs. Θα τολμούσα να πω πως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα”, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ