H EKT ανοίγει την “κάνουλα” των δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Παρά την αίσθηση της σταθερότητας που θέλει να βγάλει προς τα έξω η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αλήθεια είναι πως η εικόνα του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος δεν είναι η καλύτερη δυνατή το τελευταίο διάστημα. Το ευρώ υποχωρεί συνεχώς έναντι του δολαρίου και την Παρασκευή που μας πέρασε έφτασε σε χαμηλό διετίας πριν αναλάβει λίγο τις δυνάμεις του χθες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οικονομία της δεν είναι ακριβώς και το συνώνυμο της υγείας το τελευταίο διάστημα, με την ανάπτυξη της να ανέρχεται μόλις στο 0,2% στο καθένα από τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2018, η χειρότερη επίδοση των τελευταίων 4 χρόνων, ενώ οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η επιβράδυνση θα είναι ακόμα χειρότερη από ότι είχε προηγουμένων θεωρηθεί. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την επιβράδυνση, η ΕΚΤ εξετάζει ένα ακόμα γύρο χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών τραπεζών με φτηνά μακροπρόθεσμα δάνεια, τα οποία θα ρίξουν χρήματα στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ενθαρρύνει τις τράπεζες των χωρών μελών να χρηματοδοτήσουν την αγορά και να ανοίξουν τον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. 

Την προηγούμενη φορά που η ΕΚΤ είχε καταφύγει σε αυτό το μέτρο ήταν το 2016, ενώ οι αποφάσεις για το τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η χρηματοδότηση καθώς και οι όροι για τον δανεισμό των τραπεζών θα παρθούν είτε τον Μάρτιο είτε τον Ιούνιο στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την συνεδρίαση του Μαρτίου να θεωρείται πιο πιθανή προκειμένου οι όποιες κινήσεις να έχουν γίνει πριν τις Ευρωεκλογές. 

Ο δανεισμός από την ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε -μερική έστω- απελευθέρωση του τραπεζικού δανεισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει αποδεκτό με ανακούφιση τόσο απο τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές, όμως ελοχεύει ο κίνδυνος της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στη χρονιά, κάτι που μπορεί να φέρει ώθηση στις επενδύσεις, ελπίζοντας πως η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μείνει πίσω από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, η οποία επίσης έχει βάλει “σε πάγο” τις αυξήσεις των επιτοκίων και καταγράφει συνεχή ανάπτυξη. 

Το μεγάλο πρόβλημα, ή έστω ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ότι στηρίζεται πάρα πολύ στον γιγάντιο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και την εξάρτηση του από την Γερμανία. Ένα στα πέντε αυτοκίνητα στον κόσμο είτε κατασκευάζεται στην Γερμανία, είτε περιέχει ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στην Γερμανία. Το τελευταίο τρίμηνο η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή έχει επιβραδυνθεί, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να είναι υπεύθυνες για αυτή την επιβράδυνση, ενώ τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα για το άμεσο μέλλον. Αν τελικά οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25% στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η αξία των γερμανικών εξαγωγών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα και κατά 20 δισ. δολάρια, κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για την οικονομία της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ