“Ok” από Κομισιόν στην εξαγορά των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα από Amerra-Mubadala

Το “πράσινο φως” για την εξαγορά των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα, από την Amerra και τη Mubadala, υπό την προϋπόθεση εκποίησης κάποιων δραστηριοτήτων, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Κομισιόν ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου της Ανδρομέδα, της Νηρεύς και της Σελόντα -που δραστηριοποιούνται όλες στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας- από την Amerra, με έδρα τις ΗΠΑ, και τη Mubadala, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η έγκριση εξαρτάται από δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή εξέτασε τις συνέπειες της προτεινόμενης πράξης στον ανταγωνισμό στις αγορές παραγωγής και προμήθειας μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων (δηλ. τσιπούρας και λαβρακίου) και παραγωγής και προμήθειας μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού, στις οποίες οι δραστηριότητες των τριών εταιρειών αλληλεπικαλύπτονται.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι εταιρείες βρίσκονταν σε στενό ανταγωνισμό μεταξύ τους, και η προτεινόμενη πράξη θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο παραγωγό τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου. Έκρινε, δε, ότι μετά την προτεινόμενη πράξη οι εταιρείες θα έχουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) συνολικά.

Όσον αφορά την παραγωγή και την προμήθεια μεσογειακού γόνου τσιπούρας και λαβρακιού, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, μετά την προτεινόμενη πράξη, οι εταιρείες θα έχουν επίσης ισχυρή θέση στην αγορά της Ελλάδας και του ΕΟΧ συνολικά. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες θα είναι ο μοναδικός παραγωγός γόνου που εφαρμόζει πρόγραμμα έρευνας και αναπαραγωγής τόσο για την τσιπούρα όσο και για το λαβράκι. Τα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής είναι σημαντικά εργαλεία για τη μείωση του κόστους των εκτρεφόμενων ιχθύων και τη βελτίωση της ποιότητας των ιχθύων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες ότι η πράξη, όπως είχε κοινοποιηθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους πελάτες του τομέα των μεσογειακών εκτρεφόμενων ιχθύων, καθώς και του γόνου τσιπούρας και λαβρακιού.

Για να απαντήσουν στις ανησυχίες της Επιτροπής, οι εταιρείες προσφέρθηκαν να αναλάβουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

την εκποίηση των ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας,

την εκποίηση των εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής της Νηρεύς και της Σελόντα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτές οι δεσμεύσεις εξαλείφουν πλήρως τις ανησυχίες της όσον αφορά την προμήθεια εκτρεφόμενων μεσογειακών ιχθύων και μεσογειακού γόνου και διασφαλίζουν ότι η εκχωρούμενη επιχείρηση θα αποτελέσει βιώσιμο ανταγωνιστή της συγχωνευθείσας οντότητας.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη πράξη, όπως τροποποιήθηκε με τις δεσμεύσεις, δεν θα δημιουργούσε πλέον προβλήματα ανταγωνισμού στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και στον ΕΟΧ.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής υπόκειται στον όρο της πλήρους συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ