Amazon και General Motors “ενώνονται” απέναντι στην Tesla;

Η Amazon και η General Motors βρίσκονται σε συνομιλίες για να επενδύσουν στην Rivian Automotive LLC σε μια συμφωνία που θα ανεβάσει την αποτίμηση του κατασκευαστή ηλεκτρικών φορτηγών στις ΗΠΑ μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, Amazon και General Motors θα κατέχουν το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας στην Rivian, όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters. Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την startup με έδρα το Πλίμουθ, στο Μίτσιγκαν, η οποία φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην αμερικανική καταναλωτική αγορά με ηλεκτρικό pickup.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο οι οποίες (όπως είναι λογικό σε αυτό το στάδιο) θέλουν να παραμείνουν ανώνυμες. Το θέμα όπως επισημάνθηκε είναι άκρως εμπιστευτικό ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο στάδιο και θα μπορούσαν να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή. 

Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η General Motors αρκέστηκε να δηλώσει πως “Θαυμάζουμε την συμβολή της Rivian σε ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων και ένα ηλεκτρικό μέλλον” χωρίς να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στις τρεις πλευρές. Από την δική τους μεριά, τόσο η Amazon όσο και η rivian αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα. 

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Rivian θα μπορέσει αν “χτυπήσει” στα ίσια την Tesla, καθώς θα εμφανιστεί στην αγορά σαν τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ανάλογα με το τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία, η Rivian θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και τις γραμμές παραγωγής της General Motors, λύνοντας εν τη γέννεση του το βασικότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα της Tesla, η οποία ακόμα προσπαθεί να σταθεροποιήσει  την παραγωγή της και να καταφέρει να έχει σταθερά κέρδη. 

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, δήλωσε στους επενδυτές της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο πως ένα pickup αυτοκίνητο “προσωπικά, είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου αυτοκίνητο και προτίμηση μου για το επόμενο μοντέλο της εταιρείας”. Μαζί με αυτόν, το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία της αμερικανικής αγοράς, η οποία περιμένει πως και πως την κυκλοφορία ενός ηλεκτρικού pickup με αξιοπρεπείς τουλάχιστον επιδόσεις, οπότε όποια εταιρεία ικανοποιήσει πρώτη αυτή την ανάγκη, αυτόματα αποκτάει και ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Elon Musk, ένα pickup φορτηγάκι θα μπορούσε να μπεί σε παραγωγή αμέσως μετά την κυκλοφορία του Model Y, του επόμενου επιβατικού αυτοκινήτου της Tesla, γύρω στο 2020. 

Από την μεριά της Rivian, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το δικό της pickup φορτηγάκι, το R1T, το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Νοέμβριο. θα είναι έτοιμο για κυκλοφορία το 2020. 

Παρά την μεγάλη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικό pickup, οι μεγάλες εταιρείες ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της GM, ενώ σύμφωνα με την Mary Barra, διευθύνουσα σύμβουλο της GM, η εταιρεία έχει κάνει κάποιες σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τίποτα παραπάνω. 

Εκτός όμως από την GM, η οποία φαντάζει λογικό να κινηθεί σε μια συναφή προς τις δραστηριότητες της εταιρεία, η Amazon ασχολείται με τον ηλεκτρικό στόλο οχημάτων από μια διαφορετική προοπτική. Την περασμένη εβδομάδα επένδυσε στην αυτοκινητοβιομηχανία Aurora, σε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 530 εκατ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το αποτύπωμα logistics του. Ο μεγαλύτερος online λιανοπωλητής του πλανήτη, κατασκευάζει αποθήκες σε όλο τον κόσμο, αυξάνει τον αεροπορικό του στόλο και κλείνει συμφωνίες με την Mercedes σε μια προσπάθεια να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τον στόλο οχημάτων παράδοσης του. Σίγουρα η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών pickup φορτηγών θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ φυσικά και το μερίδιο από την πώληση των οχημάτων είναι ευπρόσδεκτο. 

Εκτός από τις Amazon και General Motors, στον ίδιο γύρο χρηματοδότησης της Rivian, συμμετείχαν και ο διανομέας αυτοκινήτων Abdul Latif Jameel Co (ALJ) από την Σαουδική Αραβία, η Sumitomo Corp και η Standard Chartered Bank. H ALJ μπήκε στο γύρο με 500 εκατ. δολάρια, η Standard Chartered Bank με 200 εκατ. δολάρια, ενώ δεν ανακοινώθηκε το ύψος της συμμετοχής της Sumitomo Corp. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ