Σύστημα τραπεζικών εγγυήσεων μέσω Blockchain από τον Δήμο του Μπάρι και τη SIA

Ένα νέο έργο blockchain τεχνολογίας, αποσκοπώντας στην ψηφιοποίηση της έκδοσης τραπεζικών εγγυήσεων, εγκαινιάζουν ο Δήμος του Μπάρι σε συνεργασία με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας σε υπηρεσίες πληρωμών και υποδομών SIA.

Το έργο αποτελεί την πρώτη απόπειρα που πραγματοποιείται στην Ιταλία για χρήση τεχνολογίας Distributed Ledger (DLT) στην έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων στον δημόσιο τομέα, η οποία θα επιτρέψει στο Δήμο του Μπάρι να ψηφιοποιήσει τις διαδικασίες έκδοσης των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών μεσαζόντων και των ασφαλιστικών εταιρειών και να πιστοποιεί με απόλυτη ασφάλεια εγγυήσεις.

Το έργο θα συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση διαδικασιών, στην εξάλειψη της πιθανότητας σφαλμάτων λόγω μη αυτοματοποιημένων καταχωρήσεων και στην αποτροπή πιθανής εξαπάτησης με την έκδοση πλαστών εγγράφων από μη εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη.

Το εγχείρημα θα αξιοποιεί την τεχνολογική υποδομή “SIAchain”, την οποία πρόκειται να εφαρμόσει και να υλοποιήσει η SIA, με τη χρήση του blockchain, για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, όπως είναι τα έξυπνα συμβόλαια τα οποία θα επαληθεύουν αυτόματα συμφωνίες και συμβόλαια.

“Το έργο το οποίο έχουμε αναλάβει, σε συνεργασία με τη SIA, θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πολιτικές για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψηφιοποίησης με την πεποίθηση ότι, ενισχύοντας την εμπειρία μας στη χρήση των DLT, μπορούμε να στηρίξουμε το έργο των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Στόχος μας είναι αυτή η πρωτοβουλία να αναπτύξει και να παράγει αξία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να ωθήσει κι άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης να ξεκινήσουν παρόμοια έργα. Το Μπάρι έχει ήδη ανταποκριθεί στην πρόκληση της καινοτομίας”, σχολίασε ο Δήμαρχος του Μπάρι, Antonio Decaro.

“Η ανάπτυξη του έργου blockchain με το Δήμο του Μπάρι αποτελεί ορόσημο στον τομέα της ψηφιακής δημόσιας διοίκησης στην Ιταλία, καθώς αποδεικνύει ότι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν τις πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες. Η SIA υποστηρίζει την καινοτομία στον δημόσιο τομέα με τη σύλληψη και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, με προστατευμένο τρόπο, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ψηφιοποίησης της χώρας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υποδομή ‘SIAchain’, χάρη στις υψηλές επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της, προσφέρει σημαντικά οφέλη”, δήλωσε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της SIA, Nicola Cordone.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ