Η Ολλανδία στους μεγάλους κερδισμένους του Brexit!

Σύμφωνα με δηλώσεις της Ολλανδικής κυβέρνησης 42 εταιρείες έχουν ήδη μετακομίσει την έδρα τους από την Βρετανία στην Ολλανδία το 2018 ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες 250 προκειμένου να διευθετήσουν την μεταφορά τους από την βρετανική πρωτεύουσα στην Ολλανδία λόγω Brexit. Σύμφωνα με την έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης μόνο η μετεγκατάσταση της ιαπωνικής τράπεζας επενδύσεων Norinchukin και της εταιρείας μέσων ενημέρωσης TVT, έφεραν επενδύσεις 291 εκατ. δολαρίων και 1.923 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. 

Τα στοιχεία της Ολλανδικής έκθεσης, περιλαμβάνουν επίσης τη μεταφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο και το άνοιγμα νέων γραφείων από παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως η MarketAxess και η Azimo, εκτός από τον ασφαλιστικό φορέα UK P & I Club. “Οι νεοεισερχόμενες εταιρείες στο Ολλανδικό οικοσύστημα είναι κατά κύριο λόγο Βρετανικές εταιρείες, αλλά και ασιατικών και αμερικανικών συμφερόντων, που επανεξετάζουν την τρέχουσα ευρωπαϊκή δομή τους, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit” ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο. 

Για να υπάρξει μια σύγκριση μεγεθών, το 2017 μόλις 18 εταιρείες μετεγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολλανδικής κυβέρνησης, την “εγκατάλειψη” του Λονδίνου λόγω Brexit και επενδύσεις στην Ολλανδία, σχεδίαζαν ακόμα και οργανισμοί κολοσσοί, όπως το Bloomberg και το Discovery, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Ολλανδικός Οργανισμός Ξένων Επενδύσεων, ο οποίος βρίσκεται στο ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών. Στον “αγώνα” για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες από αυτές που εγκαταλείπουν το Λονδίνο, η Ολλανδική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως αντιμετωπίζει ιδιαίτερο ανταγωνισμό από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, οι οποίες επίσης προσπαθούν να πάρουν όσο περισσότερες επενδύσεις από τις εταιρείες που αποχωρούν από την Βρετανία μπορούν. 

“Λόγω της αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας γύρω από το Brexit και την αλλαγή των παγκόσμιων εμπορικών πολιτικών, η σημασία ενός καλού ολλανδικού επιχειρηματικού κλίματος για όλους μας συνεχώς αυξάνεται”, δήλωσε ο Eric Wiebes, υπουργός οικονομικών υποθέσεων και κλιματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ