Gut Feeling: Η ευφυΐα της διαίσθησης στην ηγεσία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικοί ηγέτες και managers στο χώρο εργασίας είναι πιο δημιουργικοί και πρωτοποριακοί;

Ίσως γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι ηγετών που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα στο χώρο της ηγεσίας. Ο πρώτος τύπος ηγέτη είναι αυτός που προκειμένου να δημιουργήσει ή να δοκιμάσει κάτι νέο, εμπιστεύεται την αναλυτική του σκέψη. Ο δεύτερος τύπος ηγέτη είναι αυτός που ακολουθεί τη διαίσθησή του και τις έξι διαφορετικές αισθήσεις του και εμπιστεύεται τον εαυτό του σε οτιδήποτε νέο θέλει να δημιουργήσει. Αυτό τον τύπο ηγέτη αλλά και manager τον συναντώ όλο και πιο λίγο στην καθημερινή μου επικοινωνία με άτομα από το χώρο των επιχειρήσεων.

Μπορείτε να σκεφτείτε μια περίπτωση στο χώρο εργασίας σας όπου παρόλο που είχατε τη διαίσθηση ότι η απόφαση που παίρνετε δεν είναι η σωστή, παρόλα αυτά δεν εμπιστευθήκατε τη διαίσθησή σας και μετά το μετανιώσατε;

Αν αμφισβητείτε το ένστικτό σας, θα σας έλεγα ότι αφήνετε ανεκμετάλλευτο ένα από τα σημαντικότερα και πιο δυνατά εργαλεία στο χώρο της ηγεσίας.

Όσες φορές και να ξεκινάω τη συζήτηση γύρω από το τη διαίσθηση και το ένστικτο με διάφορους managers η απάντηση είναι συνήθως η ίδια με ένα μορφασμό αμφισβήτησης και απορίας. Η διαίσθηση και οι αισθήσεις στο χώρο των επιχειρήσεων ήταν πάντα ένα taboo παρόλο που πολλές από τις αποφάσεις και ενέργειες μας βασίζονται στις αισθήσεις και τη διαίσθησή μας. Για σκεφτείτε…

Η διαίσθηση δεν είναι τίποτε παραπάνω από την ικανότητα να γνωρίζουμε κάτι και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση χωρίς συνειδητά να το αντιλαμβανόμαστε ότι το σκεφτόμαστε. Μπορεί το ένστικτο να παρεξηγείτε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά είναι σαν να αμφισβητεί ο καθένας από εμάς τις εμπειρίες που έχει ζήσει, τις γνώσεις που έχει στο αντικείμενο στο οποίο εργάζεται, τα χρόνια που έχει εργαστεί και τα προβλήματα που έχει συναντήσει και καταφέρει να επιλύσει. Η διαίσθηση είναι όλα όσα έχει ο καθένας από εμάς και κουβαλάει, οι ικανότητες, οι γνώσεις, το σώμα του όλο και οι λειτουργίες αυτού.

Πώς γνωρίζεις και αντιλαμβάνεσαι τη διαίσθηση θα έλεγε κάποιος;  Μα με τα σήματα που στέλνει το ίδιο μας το σώμα και ο εγκέφαλος. Μπορεί η δημιουργικότητα να είναι μια λειτουργία του.. δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, αλλά η διαίσθηση είναι μια λειτουργία που ενεργοποιεί όλο τον εγκέφαλο - διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό ημισφαίριο και αυτό είναι μαγικό ως προς τη δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Γιατί ενεργοποιεί όλο τον εγκέφαλο!

Γνωρίζουμε πλέον ότι η ικανότητα της διαίσθησης μειώνεται δραματικά όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι και πολύ φορτωμένοι από εργασία. Το σώμα μας όταν καλείται να επιλύσει ιδιαίτερα πολύπλοκα θέματα, αδυνατεί να αποφασίσει χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη και την αντίληψη - δύο βασικές λειτουργίες οι οποίες εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι … υπερφορτωμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μας βοηθάει να επιλύσουμε ένα πρόβλημα και να αποφασίσουμε είναι οι σωματικές μας αντιδράσεις και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας.

Οι … "πεταλούδες" στο στομάχι, που μπορεί να νιώθουμε μερικές φορές είναι το σήμα για να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας, τις αισθήσεις και το ένστικτο μας για την απόφαση που πρέπει να λάβουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις στο σώμα μας τις νιώθουμε στο…στομάχι…και το έντερο… Και δεν είναι τυχαίο που λέμε ότι το έντερο είναι ο … δεύτερος εγκέφαλός μας! Εξ’ ου και το  Gut Feeling! Το ένστικτο μας όπως πια γνωρίζουμε βασίζεται κατά πολύ σε ένα νεύρο το πνευμονογαστρικό νεύρο (Vagus Nerve), το οποίο συνδέει το γαστρεντερολογικό σύστημα με τον εγκέφαλο και την καρδιά μας.   Και όσο περίεργο να ακούγεται συμβάλλει και αυτό κατά πολύ στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε!

100 εκατομμύρια νεύρα γύρω από τα 9 μέτρα ..εντέρου μας βοηθάνε να νιώθουμε και να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο από μέσα προς τα έξω.. Και όσο και να φαίνεται περίεργο, η υγεία της σκέψης και της δημιουργικότητας ενός ηγέτη βασίζεται κατά πολύ στην υγεία του εγκεφάλου και του πνευμονογαστρικού νεύρου και αυτό πια το γνωρίζουμε, το αφουγκραζόμαστε και το συνεκτιμούμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας ηγέτης και ένας manager. Στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο λαμβάνει αποφασίσεις, δημιουργεί και πρωτοπορεί.

Μπορεί να έχετε ακούσει και να έχετε δουλέψει την ευφυΐα, την συναισθηματική νοημοσύνη … μήπως όμως ήρθε η εποχή να ασχοληθούμε με τη διαίσθηση και την ευφυΐα αυτής στην καθημερινότητά μας; Η διαίσθηση είναι δεξιότητα και μπορεί να την αποκτήσει ένας Σύγχρονος Manager. Η δεξιότητα του ενστίκτου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα στον χώρο των επιχειρήσεων αρκεί να οπλίζεται και να χρησιμοποιείται σωστά.

Οπλίστε λοιπόν και δώστε σημασία στο "Gut Feeling" σας!