Bloomberg: Το βουνό των κόκκινων δανείων “φρενάρει” την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά “κόκκινων” δανείων με έκπτωση συγκεντρώνονται σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει αξία στα συντρίμμια που άφησε πίσω της μια από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Όπως σημειώνει, οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μπορούν να περιμένουν μια θερμή υποδοχή, καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος το οποίο παραμένει “πληγωμένο” από τα “κόκκινα” δάνεια, στερώντας από τις επιχειρήσεις απαραίτητα κεφάλαια.

Παρότι η οικονομία οδεύει στον τρίτο χρόνο ανάπτυξης, ο δανεισμός από τις ελληνικές τράπεζες προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να σημειώνει πτώση και υποχώρησε κατά 1,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

“Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαιρετική τεχνογνωσία, ισχυρές επιχειρηματικές προτάσεις και έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή λιγότερο, έχουν μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση, αναφέρει ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της Capital Partners SA και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή αυτών των κεφαλαίων είναι, σύμφωνα με το Bloomberg, η κληρονομία της κρίσης χρέους που ανάγκασε την Ελλάδα να επιδιώξει τα προγράμματα στήριξης. Οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις πληρωμές στο ήμισυ σχεδόν του χρέους τους προς τις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, υπάρχουν “κόκκινα” δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ τα οποία επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να περιορίζουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και πούλησαν 12,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore, ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει οι πωλήσεις των NPLs να ανεβάσουν ταχύτητα.

Μια πρόταση που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα μοντέλο στα ιταλικά πρότυπα, βάσει του οποίου το χρέος θα μεταφέρεται σε οχήματα ειδικού σκοπού τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν ομόλογα σε επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τα πιο ασφαλή μερίδια του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται το δικό της σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους και την πώληση της έκθεσης σε επενδυτές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποδεσμευτούν οι τράπεζες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση..

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι τραπεζίτες της χώρας θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο στην Αθήνα. Οι επενδυτές με τη σειρά τους θα αναζητήσουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος είναι μια αγορά στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

“Η μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων καταλήγει σε δύο στοιχεία”, αναφέρει ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank, η οποία τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε ένα πακέτο 1,3 δισ. ευρώ ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Πρώτα, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ