Η Societe Generale πουλά τη μονάδα της στη Μολδαβία στην OTP Bank

Συνεχίζει την αποχώρησή της από τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης η γαλλική τράπεζα Societe Generale, καθώς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας της στη Μολδαβία στην ουγγρική OTP Bank.

Ειδικότερα, η SocGen συμφώνησε να πωλήσει το μερίδιο ύψους 87,85% που κατέχει στη Mobiasbanca Societe Generale, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, με μερίδιο αγοράς 13%, συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσαν οι δύο τράπεζες.

Η Societe Generale δεν αποκάλυψε το τίμημα της συναλλαγής, αν και δήλωσε ότι η πώληση θα έχει αρνητική επίδραση στην κερδοφορία της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, ύψους 28 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 1 μονάδα βάσης.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η γαλλική τράπεζα, στο πλαίσιο της οποίας αποχωρεί από χώρες ή δραστηριότητες όπου δεν έχει κρίσιμο μέγεθος, προκειμένου να επικεντρωθεί στις αγορές όπου διαθέτει ήδη ισχυρή παρουσία.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η SocGen έχει ήδη πουλήσει τις θυγατρικές της σε Κροατία, Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία στην OTP Bank, η οποία με τη σειρά της επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά μεγέθη της ουγγρικής τράπεζας, η οποία το 2017 εμφάνισε για πρώτη φορά κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο τράπεζες έχουν επίσης υπογράψει συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των διεθνών εταιρικών πελατών σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων, υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς, δομημένης χρηματοδότησης και επενδυτικής τραπεζικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ