“Μάγκας” ή “Ψευτόμαγκας” ο καπνιστής κ. Πολάκης;

Για τον υπουργό Πολάκη έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις οι οποίες κατά κύριο λόγο εστιάζουν στην συμπεριφορά του και όχι στο έργο που μπορεί να παράγει από την θέση που έχει κληθεί για να “υπηρετήσει” τον ελληνικό λαό.

Και αυτό ίσως να είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο κ. Πολάκης μπορεί να έχει δίκιο, ότι δεν έχει κριθεί ή δεν κρίνεται για το έργο. Από την άλλη όμως ο κ. Πολάκης έρχεται να “εισπράξει” ότι ο ίδιος και κάποιοι “σύντροφοί” του “έσπειραν”, σε αγαστή συνεργασία με κάποια Μέσα, όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μάλλον τελικά δεν του αρέσει με αποτέλεσμα να αντιδρά όπως αντιδρά πουλώντας συνεχώς μια κακώς εννοούμενη “μαγκιά”, καθώς είναι – μάλλον – σίγουρος πως κανείς δεν θα “σηκώσει το γάντι”. Αυτό όμως – η αντίδραση των Μέσων και των εκπροσώπων τους  – είναι μια άλλη ιστορία.

Τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για θέματα υγείας, Βινέτις Αντριουκαΐτις ο οποίος, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, αναφέρθηκε στη συνήθεια του κ. Πολάκη να καπνίζει σε κλειστούς – δημόσιους – χώρους τονίζοντας – μεταξύ άλλων – πως: “Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος (σ.σ. “this guy”) δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!” και συμπλήρωσε: “Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το ελληνικό υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο. Κανείς από όσους συνάντησα δεν φορούσε γραβάτα. Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν τις ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!”.

Η απάντηση του κ. Πολάκη ήταν άμεση και κινήθηκε βεβαίως στο γνωστό στυλ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, χωρίς βεβαίως να αισθανθεί την ανάγκη, μεταξύ των όσων “επαναστατικών” έγραψε (στο Facebook), να ζητήσει συγνώμη σε όσους πολίτες της χώρας μπορεί να προσβάλει με τις επιλογές του και μάλιστα από μια τόσο κρίσιμη κυβερνητική θέση. Μια θέση από την οποία κανονικά ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να “μάχεται” για την εφαρμογή του νόμου, του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Βεβαίως τον τελευταίο λόγο, σε σχέση με την συμπεριφορά του κ. Πολάκη και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον δημόσιο λόγο που χρησιμοποιεί, τον έχει ο κ. Πρωθυπουργός και όχι εμείς. Εμείς απλά καταγράφουμε τα γεγονότα και ενίοτε εκφράζουμε και την άποψη μας. Η συμπεριφορά όμως του κ. Πολάκη, σε ότι αφορά την επιλογή του ως καπνιστής, είναι εξοργιστική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ