emea business monitor

Μερικές συμβουλές από την Kaspersky Lab για ασφαλές διαδίκτυο

Στις 05 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου και φέτος το κεντρικό θέμα είναι “Μαζί για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο”. Μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να λάβουν ενεργό δράση, με σκοπό να ενωθούμε και να αποτελέσουμε όλοι μας -ειδικά οι νεότεροι χρήστες- καταλυτικό παράγοντα στο καλύτερο διαδίκτυο του αύριο.

H Kaspersky Lab υποστηρίζει ακράδαντα το μήνυμα αυτό, με βασική της επιθυμία και στόχο η κάθε ημέρα του νέου έτους να είναι “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου”. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε για τη διατήρηση του διαδικτύου ως ένα περιβάλλον ασφαλές και ανοικτό για όλους”.

Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, το Ίντερνετ είναι για πολλούς κάτι σαν τη μητρική τους γλώσσα. Για κάποιους άλλους, όμως, είναι ένα ακόμα απαραίτητο “κακό” της σύγχρονης κοινωνίας. Όποια και αν είναι η οπτική σας, η εταιρεία θεωρούμε ότι υπάρχουν μαθήματα που όλοι οι χρήστες του διαδικτύου πρέπει να γνωρίζουν.

Ενώ οι νεότερες γενιές θεωρούν την τεχνολογία μέρος της φύσης τους και τρόπο ζωής, κάποιες φορές υπολείπονται της εμπειρίας για το πώς οι σημερινές online δραστηριότητές τους ενδέχεται να επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή τους. Ομοίως, ενώ οι παλαιότερες γενιές μπορεί να είναι πιο προσεκτικές σχετικά με την τεχνολογία και τον διαμοιρασμό δεδομένων, ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε scams και στον πολλαπλασιασμό ψευδών ειδήσεων, επειδή δεν κατανοούν πώς οι hackers χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογικές απάτες.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει ο καθένας μας, όποια και αν είναι η επαφή μας με την τεχνολογία, την “Ημέρα Αφαλούς Διαδικτύου” η Kaspersky μας ενθαρρύνει να αναλογιστούμε ακόμα περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αλλά και το πώς μπορούμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να κάνουμε τη χρήση μας ασφαλέστερη, δυσκολεύοντας τη δουλειά των “κακών”.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της Kaspersky Lab δίνουν μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο:

• Δημιουργήστε πολύπλοκους κωδικούς, μοναδικούς και ευκολομνημόνευτους – υπάρχουν αρκετοί ασφαλείς τρόποι να για να διαφυλάξετε τους δύσκολους, μοναδικούς κωδικούς σας αν ανησυχείτε ότι θα τους ξεχάσετε.

• Μην κλικάρετε σε links που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αποφυγής παγίδων σύνδεσης εδώ.

Σκεφτείτε πολύ καλά πριν ποστάρετε – ό,τι μοιράζεστε online θα μείνει εκεί για πάντα.

Ελέγξτε τις προεπιλεγμένες λειτουργίες των συνδεδεμένων συσκευών σας. Πρέπει όντως να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας; Χρειάζεται να μοιραστείτε τις επαφές σας; Αν όχι, απενεργοποιήστε το και κρατήστε τα δεδομένα σας ιδιωτικά.

Κρατείστε τις συσκευές σας ενημερωμένες, ώστε να διασφαλίσετε ότι οποιοδήποτε κενό ασφαλείας θα επιδιορθωθεί.

Ο Eugene Kaspersky υποστηρίζει ακράδαντα εδώ και δεκαετίες τη συνεργασία για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, είναι ευτυχής που η φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου επικεντρώνεται στα οφέλη της συνεργασίας, σε μια εποχή που τα σκάνδαλα εταιρικής ιδιωτικότητας, οι παγκόσμιες επιδημίες ransomware, οι επιθέσεις σε κρατικούς φορείς και ο ολοένα αυξανόμενος “κόσμος” των κυβερνοεγκληματιών μετατρέπουν το διαδίκτυο σε ένα αρκετά επικίνδυνο περιβάλλον.

“Για να είμαστε ψηφιακά ασφαλείς πρέπει να επιλέξουμε: είτε τον κατακερματισμό και την απομόνωση, είτε το πιο γενναίο και απαιτητικό καθήκον, αυτό της αυξημένης συνεργασίας και της κοινής Πληροφόρησης. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και ενωμένη κοινότητα ενάντια στις κυβερνοαπειλές, η οποία θα είναι υπεράνω συνόρων. Ένα ανοιχτό πεδίο που προωθεί μια ζωντανή, ανταγωνιστική βιομηχανία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και οδηγεί σε καλύτερες τεχνολογίες για ισχυρότερη προστασία προς όλους”, σχολίασε ο CEO της Kaspersky Lab.

Και συνέχισε: “Είναι γεγονός ότι o online κόσμος έχει γίνει πολύ σκοτεινός, μυστηριώδης και αδιαφανής, αλλά έχουμε τη δύναμη ‘να ανάψουμε τα φώτα’, να γίνουμε πιο διαφανείς και να δώσουμε στους ανθρώπους την απόδειξη ότι μπορούν να εμπιστευτούν τη βιομηχανία μας. Η Kaspersky Lab βρίσκεται ήδη στον δρόμο αυτό, καθώς μέσω της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας, έχουμε καταστήσει τον κώδικά μας διαθέσιμο για ανεξάρτητο έλεγχο, προσαρμόζοντας τον τρόπο δημιουργίας προϊόντων, ενημερώσεων λογισμικού και κανόνων ανίχνευσης απειλών και τροποποιώντας τον τρόπο και τον τόπο επεξεργασίας δεδομένων των χρηστών μας από όλον τον κόσμο. Μαζί με άλλους συναδέλφους του κυβερνοχώρου, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ανοιχτή συνεργασία και ανοιχτές πόρτες”.