Ψυχολόγος ηγέτης ή ηγέτης χειρουργός;

Τις προάλλες με κάλεσαν να πραγματοποιήσω ένα πρόγραμμα leadership όπου στους συμμετέχοντες υπήρχαν χειρουργοί και ιατροί και για τους οποίους ήταν σημαντικό να αποκτήσουν κάποια γνώση γύρω από ηγετικές δεξιότητες μιας και αναλάμβαναν θέσεις διοικητικές στον οργανισμό υγείας που εργάζονταν. Η πρόκληση ιδιαίτερα για την ομάδα αυτή συμμετεχόντων ήταν μεγάλη.

Στόχος ήταν να δεχθούν ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διοικούσαν θα ήταν τελείως διαφορετικός από τον τρόπο με τον οποίο χειρουργούσαν και επικοινωνούσαν με τον ασθενή τους.

Που είναι η διαφορά; Ένας χειρουργός έχει ως βασικό στόχο να δώσει τη λύση στο πρόβλημα του ασθενή του. Ο χειρουργός θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα και με τις χειρουργικές του ικανότητες και δεξιότητες θα απαλλάξει τον ασθενή από τα συμπτώματα που νιώθει αλλά και από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.  Ο χειρουργός θα αναλάβει και θα επιλύσει το πρόβλημα.

Ας δούμε τώρα πώς λειτουργεί ένας… ψυχολόγος. Βασικός στόχος ενός ψυχολόγου είναι όχι να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος αλλά στο να τον εκπαιδεύσει να αντιληφθεί και να βρει μόνος του τη λύση στο πρόβλημά του. Να τον/την καθοδηγήσει προς την πορεία εκείνη που πιστεύει ότι θα τον/την ωφελήσει ώστε να αποδώσει τα μέγιστα σε ότι επιθυμεί και έχει βάλει ως στόχο να κατακτήσει.  Ο ψυχολόγος δεν αναλαμβάνει και δεν επιλύει προβλήματα.

Αν τώρα έπρεπε να δώσω ένα παράδειγμα και για ένα ηγέτη, θα πρότεινα το ίδιο παράδειγμα που έδωσα για τον ψυχολόγο. Να λειτουργεί δηλαδή ως ψυχολόγος και όχι ως χειρουργός. Οι άνθρωποι που συναντώ γύρω μου τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως χειρουργοί. Δηλαδή αντιλαμβάνονται τον ρόλο της ηγεσίας ως βασικό μέσο επίλυσης προβλημάτων και επίτευξης στόχων.

Διαβάζω καθημερινά για νέες στρατηγικές, νέα μοντέλα ηγεσίας και δεξιότητες ηγετών. Ένας καλός ηγέτης είναι όμως όποιος μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ομάδας του, των πελατών του αλλά και του παλμού της αγοράς. Ένας ικανός ηγέτης έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά να μην το λύνει πάντα μόνος του. Ξέρει δηλαδή να ενισχύει την ανθεκτικότητα στην ομάδα και τα μέλη της και γνωρίζει τον τρόπο πώς να το κάνει χωρίς … αναισθησία ή γενική νάρκωση.

Ο στόχος είναι να συνδεθεί με την ομάδα, να επικοινωνήσει, να κάνει ένα βήμα πίσω και να παρατηρεί. Να είναι κοινωνός των προβλημάτων τους αλλά να μην τα επιλύει πάντα ακόμα και αν γνωρίζει τη σωστή λύση, να εμπνεύσει την ομάδα του και τον καθένα χωριστά ώστε να βρει μόνος του και μόνη της τη λύση.

Γιατί αυτό σημαίνει επιβράβευση και ικανοποίηση για κάποιον που καταφέρνει να βρει τη λύση μόνος του χωρίς να ακολουθεί ένα εγχειρίδιο οδηγιών επίλυσης προβλημάτων.

- Κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε τη μεγάλη εικόνα. Βρείτε ποιό είναι το sweet spot του καθενός και απλώς επικοινωνήστε μαζί του.
- Διαχωρίστε τι σημαίνει εμπειρία, ικανότητες και προσαρμοστικότητα.  Χαρίστε την εμπειρία σας και τις ικανότητές σας με παραδείγματα και προσαρμόστε το ρόλο και τη θέση σας ανάλογα με την περίσταση, τις ικανότητες και τις εμπειρίες των ατόμων της ομάδας σας.
- Ακούστε τις λέξεις πίσω από το τραγούδι.  Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος, αφουγκραστείτε τα συναισθήματα της ομάδας και συναισθανθείτε τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους.
- Γνωρίστε τα άτομα της ομάδας σας.  Η περιέργεια δεν σκοτώνει αλλά βοηθάει να συνδεθείτε, να κατανοήσετε, να συμπονέσετε και να καθοδηγήσετε πιο αποτελεσματικά όταν γνωρίζετε τη ζωή, τα προβλήματα και τις δυνατότητες του άλλου.  Συγχρονιστείτε μαζί τους και αντιληφθείτε πολλά άλλα μηνύματα μέσω της αυθεντικής επικοινωνίας μαζί τους.
- Κάντε ένα βήμα πίσω από το comfort zone σας.  Επιδιώξτε να ακούσετε νέες ιδέες, νέες στρατηγικές και αφήστε να δείτε το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους. Εκπαιδεύστε τα μέλη της ομάδας σας στην ανάληψη ευθυνών.

Η προσαρμοστικότητα δεν είναι συνώνυμο της αλλαγής στο χώρος της ηγεσίας. Είναι ένας τρόπος να ενταχθούμε και να συνδεθούμε με νέες συνθήκες και ένα νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στο χώρο των επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι από τη φύση μας αλλάζουμε, προχωράμε, εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε και επιτυγχάνουμε πολλά όταν μας καθοδηγούν σωστά και μας προσέχουν.

Η ηγεσία δεν είναι σαν τη χειρουργική, δεν είναι επεμβατική, είναι καθοδηγητική, είναι επικοινωνιακή, προσαρμοστική και πάνω από όλα είναι διαισθητική βασισμένη στη γνώση και την εμπειρία.

Αυτό είναι αποτελεσματική ηγεσία γιατί μην ξεχνάμε ότι πάντα αυτό που βλέπουμε στην ομάδα μας, είναι συνάρτηση τελικά αυτού που είμαστε!

Καλή εβδομάδα!