To IDEA της Τράπεζας Κύπρου υποστηρίζει τους νέους Startuppers και ξεκινά νέο κύκλο

To IDEA είναι ένα κέντρο καινοτομίας και εκκολαπτήριο – επιταχυντήριο Startups, που φιλοδοξεί να προωθήσει την καινοτομία και επιχειρηματικότητα στη Κύπρο και όχι μόνο. Μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 33 Startups ενώ μόλις άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 4ο κύκλο.

Το IDEA, τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τα οικοσυστήματα καινοτομίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της πολιτικής, διπλωματικής, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κύπρου και άλλων χωρών και έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις, όπως για παράδειγμα έχει ανακηρυχθεί ως “National Winner 2018” στην κατηγορία ¨Promoting Entrepreneurial Spirit” στην Κύπρο και τον Νοέμβριο προσκλήθηκε στο SME Assembly της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία. Ενώ τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε “ταξίδεψε” στο Τελ Αβίβ με την σημαία της Κύπρου και την υποστήριξη των δύο Πρεσβειών, Κύπρου και Ισραήλ ενώ οι ομάδες του είχαν συμμετάσχει και στην Web Summit.

 Οι στόχοι του IDEA περιλαμβάνουν:
– Την ανάπτυξη βιώσιμων και αξίων προσέλκυσης επενδύσεων νεοφυών επιχειρήσεων (startups).
– Την αλλαγή της κουλτούρας και του τρόπου σκέψης της κοινωνίας της Κύπρου, ώστε να ενθαρρύνει την εμπλοκή των νέων μας στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
– Αποδοχή της αποτυχίας ως μέρος της επιτυχίας.
– Εκπαίδευση εφήβων, μαθητών και γυναικών.
– Τη συνεργασία με την κυβέρνηση και επιμελητήρια, όπως του Επικεφαλής Επιστήμονα, Υπουργείων και θεσμών που προωθούν την καινοτομία στη χώρα.
– Τη διεθνή έκθεση της Κύπρου ως κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
– Την ανάπτυξη της οικονομικής τεχνολογίας και ψηφιακής μεταμόρφωσης, ως εταίρος της τράπεζας.

Το IDEA είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αποτελεί εταιρική κοινωνική προσφορά της τράπεζας ενώ ταυτόχρονα, στηρίζεται και από άλλους σημαντικούς εταίρους, το CIIM, Innovation-Leo Burnett, Lellos P. Demetriades Law Office, CYTA και Deloitte Cyprus.

Το ετήσιο πρόγραμμα

Μία φορά το χρόνο δέχεται αιτήσεις από επιχειρηματίες που αισιοδοξούν να κάνουν την ιδέα τους εταιρεία. Κάθε κύκλος διαρκεί 9 μήνες και προσφέρει υποστήριξη, όπως συμβουλές σε θέματα νομικά, λογιστικής, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης / εφαρμογής λύσεων τεχνολογίας, μέσω του δικτύου συνεργατών του.

Προσφέρει επιπρόσθετα, εκπαίδευση, επιχειρηματική συμβουλευτική – καθοδήγηση, αρχικό κεφάλαιο ύψους 12.000 ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, δημιουργία σχέσεων με άτομα – κλειδιά, πρόσβαση σε επενδυτές όταν οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες για αυτό.

Το πακέτο στήριξης που προσφέρεται σε κάθε Startup φθάνει σε αξία τα 60.000 ευρώ και παρόλο που το IDEA είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια σε όλη τη διαδρομή, ώστε οι ομάδες που συμμετέχουν να κερδίζουν επάξια τα ωφελήματα που τους προσφέρονται.

Το IDEA δέχεται ομάδες 2-5 ατόμων με καινοτόμες ιδέες, με διεθνή προοπτική ενώ φυσικά τρέχει μαζί με την τράπεζα πολλές εκδηλώσεις και FinTech Hackathons.

Οι ομάδες που έχουν “αποφοιτήσει”

Lemon Labs: μια εταιρεία που παράγει χαμηλού κόστους, φορητούς αισθητήρες για τον αέρα, ο οποίος διευκολύνει τις λεπτομερείς μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τα αερομεταφερόμενα σωματίδια, που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα και την υγεία.

Wellretreat: μια πλατφόρμα κρατήσεων για υπηρεσίες ευεξίας και ομορφιάς που βοηθά τους παρόχους υπηρεσιών να διαχειρίζονται καλύτερα την επιχείρησή τους και να επιτρέπουν στους καταναλωτές να βρίσκουν και να κλείνουν τα ραντεβού τους.
 
Hegemonic Project: ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που φιλοδοξεί να συνδέσει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και να επιτρέψει στους παίκτες να μάθουν την πολιτική με έναν συναρπαστικό τρόπο.

Kyamos: καινοτόμο μηχανολογικό λογισμικό πολλαπλών χρήσεων, που προσφέρει πραγματικές προσομοιώσεις στο cloud σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές.

Genuin: μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συνδέει τον παραγωγό χειροποίητων και παραδοσιακών προϊόντων απευθείας με τον καταναλωτή.

Ppissis.com.cy: μια πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, η οποία θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων στη χώρα τους και να εξοικονομήσουν χρήματα πριν κάνουν μια αγορά.

Teembly: μια πλατφόρμα που φέρνει τους ανθρώπους μαζί για να κάνουν δραστηριότητες που αγαπούν. Η πλατφόρμα επικεντρώνεται σε αθλητικές, εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.

Οι αιτήσεις για τον 4ο κύκλο έχουν ανοίξει και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019.
Αιτήσεις μπορούν να γίνουν εδώ.

Πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ