Acronis: Νέο κέντρο R&D στη Βουλγαρία με στόχο την προστασία των πάσης φύσεως δεδομένων

Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στη Σόφια της Βουλγαρίας παρακολουθήσαμε το πρώτο συνέδριο κυβερνοασφάλειας και προστασίας δεδομένων της Acronis, μετά από πρόσκληση της εταιρείας. 

Οι παλαιότεροι από εμάς θυμόμαστε την Acronis από τα εξαιρετικά εργαλεία αντιγραφής δίσκων και partitions, True Image, κάπου στις αρχές του 2000. Από τότε μέχρι σήμερα η επένδυση της στο τομέα της προστασίας των δεδομένων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, “της βγήκε”, μέσα από την ηγεσία των δυο founders της: του οραματιστή – επιστήμονα και τωρινό CEO, Serguei Beloussov (κεντρική φωτογραφία) και του προγραμματιστή-guru και Technology President της εταιρείας Stanislav Protassov.

H Acronis έχει ιδρυθεί στην Σιγκαπούρη ενώ και ο CEO της έχει επίσης πολιτογραφηθεί, εδώ και πολλά χρόνια, στην Σιγκαπούρη. Παράλληλα, η εταιρεία έχει και διπλή έδρα στην Ελβετία. Η επιλογή των δύο – πολιτικά και οικονομικά – ουδέτερων χωρών κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, μια και η ουδετερότητα αυτή είναι πολύ σημαντική για την βιομηχανία προστασίας των δεδομένων όπου η Acronis δραστηριοποιείται και θέλει να ηγηθεί, σε ένα κόσμο με έντονες γεωπολιτικές συγκρούσεις και κυβερνοπολέμους. 

Σήμερα η Acronis έχει σχεδόν παγκόσμια παρουσία με χιλιάδες συνεργάτες και εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, με γραφεία σε όλο τον κόσμο και μεγάλες αγορές αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας

Acronis_Sofia_3

Acronis και Βουλγαρία

Προτού περάσουμε στα των προϊόντων και των στόχων της Acronis θα πρέπει να σταθούμε στην επιλογή της Βουλγαρίας σαν ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Αν και η Βουλγαρία ξεκίνησε πολύ αργότερα την πορεία της στον κόσμο της τεχνολογίας, των Startups και των επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα, για παράδειγμα, τα βήματα που έχει κάνει και κάνει είναι μεγάλα. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν παθογένειες σε επίπεδο κράτους και δημόσιων φορέων αλλά η Βουλγαρία έχει τη διάθεση να τις αντιμετωπίσει ενώ υπάρχει και το απαραίτητο “προσωπικό” και “ταλέντα” για να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες στη χώρα.

Στη Σόφια υπάρχουν 25.000 εργαζόμενοι σε πάνω από 100 εταιρείες ICT, 23 Πανεπιστήμια με πάνω από 100.000 φοιτητές και 63 ερευνητικά κέντρα. 
Στην εκδήλωση της Acronis, η οποία πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ιδιωτικής σχολής για προγραμματιστές, Software University, αλλά και μιας πετυχημένης Startup εκπαίδευσης online, της Coursedot, ενώ υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές σχολές αλλά και δεκάδες κέντρα R&D μεγάλων εταιρειών στη Σόφια. SAP Labs, VMWare, IBM, Cisco, Devexperts, Visteon κ.α. έχουν ήδη ερευνητικά κέντρα στη χώρα στα οποία έχει πλέον προστεθεί και αυτό της Acronis. 

Ένας βασικός λόγος για την επιλογή αυτή της Acronis είναι και εξαγορά το περασμένο καλοκαίρι της T-Soft, ενός επί ετών συνεργάτη της στη Βουλγαρία ο οποίος ασχολείται με αυτοματοποιημένους ελέγχους λογισμικού. 

Το κέντρο R&D της Acronis στη Σόφια έχει μόλις λίγους μήνες ζωής αλλά έχει ήδη διπλασιάσει τα στελέχη του και πρόκειται να μεγαλώσει και άλλο μια και υπάρχουν πάνω από 60 ανοικτές θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή με τον στόχο να είναι, όπως επαναλάμβαναν τα στελέχη της εταιρείας, να προσελκύσουν ταλέντα από τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Acronis_Sofia

Η προστασία των δεδομένων σε έναν κόσμο που ελέγχεται από το Software 

Ο τίτλος Cyber protection κυριάρχησε στο συνέδριο, στις παρουσιάσεις των στελεχών της Acronis αλλά και σε αυτές των εξαιρετικών ομιλητών, όπως για παράδειγμα οι Michael “Monty” Widenius της MariaDB και του Igor Sysoev της NGINX.

Αν και αρχικά πολλοί από εμάς λόγω συνήθειας συνδέσαμε την Acronis με προϊόντα Anti-Virus και Anti-malware ωστόσο έγινε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η εταιρεία εστιάζει στο νέο “χρυσό της εποχής” μας, τα ψηφιακά δεδομένα, τα οποία είναι πολύ εύκολο να παραποιηθούν, κλαπούν, κρυπτογραφηθούν για λύτρα, υπάρχουν παντού γύρω μας και παράγονται κατά petabytes κάθε μέρα: από έναν αισθητήρα IoT στον αγρό και στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έως τα δημόσια και εταιρικά δεδομένα.   

Οι πέντε βάσεις της κυβερνοασφάλειας των δεδομένων είναι η ασφάλεια τους, η προσβασιμότητα, η ιδιωτικότητα, η γνησιότητα και η προστασία τους και είναι αυτές που βασίζεται η στρατηγική ανάπτυξης των προϊόντων της Acronis. Backup, disaster – revovery, αποθήκευση, εταιρικός διαμοιρασμός αρχείων, anti-ransomware σε πάσης φύσεως αποθηκευτικά και υπολογιστικά περιβάλλοντα, φυσικά και εικονικά – τοπικά και cloud, ιδιωτικά ή της Acronis, είναι οι βασικές προτάσεις της εταιρείας.

Η Acronis χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει απειλές ransomware και είναι θέμα χρόνου να μπει και στις ολοκληρωμένες λύσεις anti-malware. Η εκβιαστική κρυπρογράφηση πολύτιμων δεδομένων (ransomware) με στόχο τα χρήματα ήταν συνεχώς μέσα στις κουβέντες μας, με την εταιρεία να υπερηφανεύεται ότι προσφέρει σχεδόν απόλυτη εξασφάλιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 
Στο συνέδριο της Σόφιας παρουσίασε μάλιστα και μια δικτυακή συσκευή για ολοκληρωμένη, εύκολη και με σχετικά χαμηλό κόστος διαχείριση και προστασία εταιρικών δεδομένων.    

Εκτός από τις εταιρικές υλοποιήσεις η Acronis συνεχίζει να προσφέρει και τα γνωστά προϊόντα για προσωπική και επαγγελματική χρήση: Acronis True Image, Disk Director, Revive ενώ προσφέρει δωρεάν τα πολύ χρήσιμα εργαλεία anti-ransomware και VSS Doctor

Acronis & Blockchain

Αφήσαμε για το τέλος άλλη μια ενδιαφέρουσα υπηρεσία της Acronis, την Notary Cloud, η οποία απευθύνεται σε παροχείς ολοκληρωμένων υπηρεσιών και όχι μόνο και προσφέρει ψηφιακή υπογραφή και πιστοποίηση πάσης φύσεως ψηφιακών δεδομένων σαν υπηρεσία cloud μέσω του δημόσιου δικτύου Ethereum. 
Πρόκειται για μια από τις πρώτες υπηρεσίες – παραδείγματα για το πως το Blockchain μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη προστασία και πιστοποίηση των ψηφιακών δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ