Ενέσεις αισιοδοξίες με προσμονή… την θετική αντίδραση από τις αγορές

Ενέσεις αισιοδοξίας δίνουν με κάθε ευκαιρία σε δημόσιες τοποθετήσεις τους κορυφαία τραπεζικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν επανέλθει στην κανονικότητα μετά μια χρονική περίοδο πολυετούς κρίσης που οδήγησε το τραπεζικό σύστημα να δοκιμάσει τα όρια του.

Στο επίκεντρο των επιτευγμάτων που προβάλλουν η επιτυχημένη αντιμετώπιση με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί του κορυφαίου προβλήματος των κόκκινων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων, η ρευστότητα που διαθέτουν και η ικανότητα τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Ουσιαστική σημασία είχε η πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο λήψης αποφάσεων, στην Φρανκφούρτη, την εβδομάδα που μας πέρασε  προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνέδριο που διοργάνωση η ΕΕΤ και να συναντηθούν με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Andrea Enria και τους συνεργάτες του, στην Φρανκφούρτη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νικόλαο Καραμούζη, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Andrea Enria την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς.

Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα εξελίσσεται ο λειτουργικός μετασχηματισμός των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου.

Συζητήθηκαν επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.

Η συνάντηση που κρίθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική οι Έλληνες τραπεζίτες επιβεβαίωσαν στο νέο ισχυρό άνδρα του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους.

Ο τελικός  στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους.

Μια μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι “τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΤ που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, στον εναρκτήριο λόγο του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα τεστ αντοχής τον Ιούνιο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο Νικόλαος Καραμούζης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι παρά τη μείωση τους κατά 20 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.  

Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

Φ. Καραβίας: “Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο
και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη”

Στην τοποθέτηση του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι η διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κληροδότησε η κρίση, παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει τη συγχώνευση με τη Grivalia και αμέσως μετά τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων 2 δισ. και 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα ΝΡΕ κάτω του 15% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια. Το σχέδιό μας, που έχει συζητηθεί με τις  ρυθμιστικές αρχές, είναι ρεαλιστικό και αυτοτελώς υλοποιήσιμο.

Ταυτόχρονα, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι απολύτως συμβατό με τα πλάνα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εφόσον προχωρήσουν θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συνολικότερη διαχείριση του προβλήματος, αυξάνοντας τη δυνητική δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, ανέφερε ο Φωκίων Καραβίας.
 
Βασίλης Ψάλτης: “Η Alpha Bank θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ζητήματα που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού”

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού.

Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε τους τεθέντες στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας.  

Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές της αγοράς ακινήτων, στο διαθέσιμο εισόδημα και στο κλίμα εμπιστοσύνης,  ενισχύει τις προσπάθειές μας να αναδιαρθρώσουμε τα υγιή χαρτοφυλάκια των πελατών μας και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Αισιοδοξία αλλά οι αγορές δεν αντιδρούν

Τα μηνύματα αισιοδοξίας των κορυφαίων στελεχών κινούνται όλα στο ίδιο μήκος κύματος και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: Οι αγορές γιατί δεν έχουν πεισθεί; Γιατί οι μετοχές των τραπεζών μας σημειώνουν απανωτά αρνητικά ρεκόρ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που με αγωνία προσπαθούν να απαντήσουν στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, αλλά και οικονομικοί παράγοντες της αγοράς.

Μέχρι πρότινος η αδυναμία αντίδρασης αποδιδόταν σε εξωγενείς παράγοντες όπως η κρίση στις σχέσεις Ιταλίας και ΕΕ κλπ. Παράγοντες όμως που έχουν υποχωρήσει. Ο χρόνος, ο πραγματικός αδιάψευστος κριτής, θα “αποκαλύψει” τελικά γιατί εάν και πότε το τραπεζικό σύστημα θα “συγκινήσει” θετικά τις αγορές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ