DBRS: Στον “χορό” των τιτλοποιήσεων ετοιμάζεται να μπει η Ελλάδα

Η επιτυχής επιστροφή της χώρας και των τραπεζών στις αγορές θα αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης DBRS, που βλέπει και την Ελλάδα να μπαίνει στον “χορό” των τιτλοποιήσεων το τρέχον έτος.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι αγορές τιτλοποιήσεων δεν είναι καινούριες όσον αφορά τη χρήση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ως εγγύηση, κάτι που απέδειξε η κρίση δανείων στις ΗΠΑ, η ασιατική κρίση αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την DBRS, η τιτλοποίηση αποτελεί μια μέθοδο ώστε οι τράπεζες να απομακρύνουν τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς τους, ενώ σημειώνει ότι πλέον η χρήση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Τονίζει, δε, ότι κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή κρίση, η Ιταλία στράφηκε στην αγορά τιτλοποιήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη εγχώρια κρίση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον τραπεζικό τομέα της χώρας να πραγματοποιεί 20 συναλλαγές από το 2016. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι τέσσερις αντίστοιχες συναλλαγές έχει πραγματοποιήσει η Ιρλανδία και άλλες δύο η Πορτογαλία.

Η DBRS εκτιμά, μάλιστα, ότι σε ανάλογες κινήσεις θα προβούν εντός του 2019 τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα. Σημειώνει δε ότι όταν ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα, και οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε επιπλέον συναλλαγές.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Attica Bank προχώρησε σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιούλιο του 2017. Κατά την άποψή της, μάλιστα, μετά την επιτυχή επιστροφή της χώρας και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη (που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα κινηθεί στο 2% το 2018 και στο 2,4% το 2019), η όρεξη των επενδυτών για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα αυξηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ