Χρηματοδότηση ρεκόρ για τις FinΤech το 2018, στα 39,57 δισ. δολάρια οι επενδύσεις!

Οι FinTech Startups κατάφεραν το 2018 να συγκεντρώσουν ρεκόρ χρηματοδοτήσεων, πιστοποιώντας το γεγονός πως οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες και οι καινοτομίες που προσφέρουν στο υπάρχων σύστημα θα εξακολουθούν να αποτελούν το πιο “καυτό” θέμα συζήτησης ανάμεσα στις αναζητήσεις τοποθέτησης των διαχειριστών κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters από το CB Insights μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν 1.707 συμφωνίες χρηματοδότησης, σε σχέση με 1.480 που πραγματοποιήθηκαν το 2017. Σύμφωνα με το Reuters, η μεγάλη αύξηση στο συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων, προέρχεται από 52 συμφωνίες οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια, οι οποίες συνολικά είναι “υπεύθυνες” για τα 24,88 δισ. δολάρια των συνολικών συμφωνιών. Επιπλέον, μια μόνο χρηματοδότηση, αυτή της Ant Financial (μέλος της κινεζικής Alibaba) έναντι 24,88 δισ. δολαρίων, αντιπροσώπευσε από μόνη της το 35% της συνολικής χρηματοδότησης για το 2018. 

Όπως σημειώνεται, στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, πέντε εταιρείες έγιναν μονόκεροι, δηλαδή ξεπέρασαν σε αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση των γύρων χρηματοδότησης, το 1 δισ. δολάρια. Οι τελευταίοι καταγεγραμμένοι μονόκεροι της αγοράς για το 2018, σύμφωνα με το Reuters, ήταν οι Brex, Monzo και Plaid.

Αν και το 2018 το πεδίο των χρηματοδοτήσεων έκλεισε με ρεκόρ, όλα δείχνουν πως και η χρονιά που μόλις ξεκίνησε έχει όλα τα φόντα να ανεβάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Μόλις χθες, η Acorn, η FinTech Startup που “βοηθάει” τους χρήστες να επενδύουν τα “ψιλά” που έχουν στο πορτοφόλι τους, ανακοίνωσε πως μετά από μια σειρά χρηματοδότησης που μόλις ολοκληρώθηκε, η αποτίμηση της έφτασε τα 860 εκατ. δολάρια, φέρνοντας την κοντά στο να γίνει ο πρώτος FinTech μονόκερος της χρονιάς. Η τελευταία της χρηματοδότηση ανήλθε σε 105 εκατ. δολάρια και ηγήθηκε από την Comcast Ventures και την NBCUniversal, ενώ περιελάμβανε την συμμετοχή των εταιρειών Bain Capital Ventures, BlackRock, TPG’s Rise Fund, DST και του MSD Capital της Michael Dell.

Η γεωγραφική κατανομή των χρηματοδοτήσεων, δείχνει πως στις ΗΠΑ οι FinTech “έφεραν” κεφάλαια 11,89 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας νέο ρεκόρ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 659 συμφωνίες. Η Ασία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των συμφωνιών, με αύξηση 38% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Οι ασιατικές FinTech σημείωσαν ρεκόρ 22,65 δισ. δολαρίων, ενώ η Ευρώπη σημείωσε πτώση μεν του αριθμού των συμφωνιών, αύξηση όμως των κεφαλαίων των χρηματοδοτήσεων στα 3,53 δισ. δολάρια, απόδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή που οι FinTechs διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι “ποντάρουν” σε αυτές με σκοπό να “κλέψουν” μερίδιο αγοράς από την τεράστια σε όγκο αγορά των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν, είναι η καθυστέρηση στο να γίνουν δημόσιες εταιρείες και να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί και τον μοναδικό μεγάλο κίνδυνο επιβράδυνσης για το 2019, όπως αναφέρει το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ