Θετική με αστερίσκους η αύξηση του κατώτατου μισθού για τις επιχειρήσεις

Μπορεί η αύξηση του κατώτατου μισθού να παρουσιάστηκε με κάθε λαμπρότητα από την κυβέρνηση και φυσικά να έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, όμως όπως τα μέτρα έχει από πίσω του πολλούς αστερίσκους και πολλές προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει με την σειρά τους να εκπληρωθούν, προκειμένου το μέτρο να μην αποδειχτεί μια βραδυφλεγής βόμβα για την ανάπτυξη. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% θεωρήθηκε μεγάλη από τους εταίρους της χώρας, οι οποίοι περίμεναν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ωφελημένοι από την αύξηση είναι περίπου 800.000 μισθωτοί που εργάζονται με μερική ή πλήρη απασχόληση ή λαμβάνουν επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ μεικτά, από τα 26,18 (αύξηση 11%). Την μεγαλύτερη όμως αύξηση θα καρπωθούν οι νέοι έως 25 ετών που εισέπρατταν τον υποκατώτατο μισθό, δηλαδή τα 510,95 ευρώ μικτά. Ο υποκατώτατος καταργείται και οι νέοι που εισέπρατταν 510 ευρώ μικτά (429,20 ευρώ καθαρά) θα λάβουν αύξηση 27%. ( Δηλαδή κερδίζουν 4 μισθούς το χρόνο).

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτός από χαμόγελα φέρνει και “δάκρυα” σε μερίδα εργαζομένων, καθώς σε αυτούς θα φέρει μειώσεις. Πιο συγκεκριμένα θα αυξηθεί κατά 17,3 ευρώ η κατώτατη εισφορά, που έχει θεσπιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και θα ανέλθει στα 175,2 ευρώ (από 157,9 ευρώ μηνιαίως σήμερα). 

«Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά περίπου ένα εκατομμύριο επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό», επισημαίνει στο star.gr o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς. Όπως εξηγεί, η αύξηση των εισφορών φτάνει για κάποιους ακόμη και τα 200 ευρώ μηνιαίως! 

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ, καθώς το επίδομα ανεργίας  με την αύξηση 11% θα ανέλθει στα 399.6 ευρώ από 360 που είναι σήμερα. Ο ΟΑΕΔ  που θα υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση υπολογίζει πως η αύξηση 11% θα του κοστίσει 116.831.000 ευρώ. 

Όσον αφορά στις 3ετίες, υπενθυμίζεται πως από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Η σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας  είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τις τριετίες τους καθώς απολύθηκαν , μετακινήθηκαν η πέρασαν  στη μερική απασχόληση. Οι λίγοι τυχεροί που είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία ,δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Συνεπώς για εργαζόμενους με μια τριετία ο κατώτατος μισθός από 644,69 ευρώ διαμορφώνεται στα 715 ευρώ. Αντίστοιχα ο μισθωτός με δυο τριετίες που λάμβανε 703 ευρώ το μήνα μικτά δικαιούται από τον Φλεβάρη 780 ευρώ, ενώ με τρεις 3ετίες ο μισθός οδηγείται στα 845 ευρώ από τα 761 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργατοτεχνίτες που εισπράττουν έως και 6 τριετίες.

Τα βάρη των επιχειρήσεων

Η αύξηση των αμοιβών και των εισφορών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε ετήσια βάση, αναμένεται να τις επιβαρύνει με 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη θα είναι η αύξηση των εταιρικών δαπανών για τις καθαρές αμοιβές και τις εισφορές κάθε εργαζομένου, τον οποίο απασχολεί μία επιχείρηση και ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, το επιπλέον μισθολογικό –μη μισθολογικό κόστος συνολικά για τον ιδιωτικό τομέα, θα ανέλθει γύρω στο 3,5 %- καθώς με τον κατώτατο μισθό αμείβεται κοντά στο 1/4 με 1/3 του συνόλου των μισθωτών. Συγκεκριμένα, εφόσον η σχετική αύξηση εφαρμοσθεί πλέρια –δηλαδή χωρίς να γίνουν μετατροπές συμβάσεων ή απολύσεις- η συνολική δαπάνη για καθαρούς μισθούς και εισφορές (εργατικές,εργοδοτικές) αναμένεται να ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ έναντι 35,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2018.

Υπό αυτούς τους όρους, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες βρίσκονται σε γνώση αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, ενδέχεται να μειωθεί κατά 2,2% η απασχόληση, υποσκελίζοντας (αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές προβλέψεις) πλήρως τις επίσημες προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ για αύξηση 1,4%.

Ήδη εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναγγελθείσα αύξηση, η οποία συνοδεύτηκε χωρίς τη μείωση εισφορών.  Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, αν και τάχθηκαν υπέρ της “βελτίωσης” του κατώτατου μισθού, τόνισαν την “επιτακτική ανάγκη” να ” μειωθεί η φορολογία της εργασίας” και “να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών”. 

Έτσι διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί

salar-01

salar-02

salar-03

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ