Ανώνυμος επενδυτής: Η Ελλάδα “κόντρα” στην “ύφεση” της Ευρωζώνης

Νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου ανακοίνωσε η Ελληνική Δημοκρατία με το επιτόκιο να αναμένεται γύρω στο 3,5% προκειμένου να υπάρχει και το αντίστοιχο δέλεαρ για τους επενδυτές.

Η κίνηση σαφώς εντάσσεται στα πλαίσια της τακτικής “επάνοδος στην κανονικότητα” που έχει σημάνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, στην ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα εναντίον έπειτα από 4 χρόνια διακυβέρνησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ και πιθανόν πλησιάζουν τα 35 δισ. ευρώ έπειτα και από την γενική αύξηση των καταθέσεων που ανακοινώθηκε χθες για τον μήνα Δεκέμβριο. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την  επάνοδο στις αγορές και θα οριοθετήσει τις επόμενες εκδόσεις.

Στο κομμάτι των αγορών, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης της ΤΙΤΑΝ, με αποτέλεσμα να τίθεται προς το παρόν στον “πάγο” το εγχείρημα της εισηγμένης. Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν ότι η πρόταση ίσως “κάηκε” από υπερβολική σιγουριά, καθώς όλοι οι μεγάλοι παίκτες θεωρούνταν δεδομένοι ενώ οι μικροί τελικά φαίνεται πως έκαναν τη διαφορά.

Στις τράπεζες συνεχίζεται το σφυροκόπημα και η καταγραφή νέων χαμηλών για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία ηγείται σταθερά των απωλειών στο ταμπλό. Όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, όλες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε ΑΜΚ είτε με άμεσους είτε με έμμεσους τρόπους (βλέπε: Eurobank). Όσο τα έσοδα από τόκους βαίνουν μειούμενα, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική και τα κεφάλαια αδύναμα η κατάσταση δεν αναμένεται να είναι ευχάριστη για τους μετόχους των τραπεζών για εύλογο χρονικό διάστημα.

Ενίσχυση του χρυσού και ανακατάληψη ορισμένων απωλειών είχαμε από τη Wall Street και ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων στις ΗΠΑ συνεχίζουν αν στέλνουν “διχασμένα” μηνύματα.

Το μόνο βέβαιο είναι η σταδιακή υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που αναμένεται να αποτυπωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα. Η Ελλάδα δυστυχώς έχασε μία πενταετία ανόδου των αγορών και κλίματος ευφορίας των αγορών που ωφέλησε τις περισσότερες χώρες στη ζώνη του Ευρώ. Πλέον καλούμαστε να αποδείξουμε ότι οι εγχώριοι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν, άσχετα με την κατάσταση στην Ευρώπη, πράγμα που εξαρχής φαντάζει πολύ δύσκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ