Bloomberg: Νέα οικονομική “ένεση” από το Κατάρ επιδιώκει η Deutsche Bank

Τη δέσμευση του Κατάρ για πρόσθετες επενδύσεις φέρεται να έχει εξασφαλίσει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, που συνεχίζει τις προσπάθειές της να ενισχύσει την οικονομική της θέση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η επένδυση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω του Qatar Investment Authority, του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Σημειώνεται ότι δύο ακόμη επενδυτικά οχήματα του Κατάρ, που ελέγχονται από μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλους εξέχοντες πολιτικούς του εμιράτου, κατέχουν ήδη μερίδιο στη γερμανική τράπεζα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία, ενώ δεν είναι σαφές ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε και το μέγεθος της επένδυσης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, που διαχειρίζεται 320 δισ. δολάρια, είναι γνωστό για τις μεγάλες επενδύσεις του, καθώς έχει ήδη αποκτήσει μερίδια σε εταιρείες όπως η Rosneft PJSC και η Volkswagen AG.

Ο πρόεδρος του Qatar Investment Authority, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, εξάλλου, σε συνέντευξη που έδωσε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ανέφερε ότι η Deutsche Bank είναι μεταξύ των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων με τις οποίες συζητά το επενδυτικό ταμείο για πιθανή απόκτηση μεριδίου.

Το Qatar Investment Authority εξετάζει “διάφορους τομείς” στη Γερμανία, δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ. “Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι μεταξύ αυτών”, όπως και οι υποδομές και ο τομές της βιομηχανίας, τόνισε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Βερολίνο, είχε αναγγείλει ότι το εμιράτο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άμεσες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ (11 δισ. δολάρια) στη Γερμανία την επόμενη πενταετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ