Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού κατέθεσε ο ΘΕΣγάλα

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε ο θεσσαλικός συνεταιρισμός παραγωγών ΘΕΣγάλα, που τον τελευταίο καιρό βρισκόταν αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα.

Ο Συνεταιρισμός κατέθεσε την αίτηση στο Πρωτοδικείο Λάρισας και έλαβε προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του.

Σύμφωνες με την κίνηση αυτή είναι και οι τρεις πιστώτριες τράπεζες του Συνεταιρισμού, Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank, καθώς δεν υπήρχε άλλη διέξοδος και οι απανωτές κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση και θα έχαναν το σύνολο των κεφαλαίων που διοχέτευσαν στον συνεταιρισμό.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες, υπολογίζονται στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό “άνοιγμα” του Συνεταιρισμού προς τους γαλακτοπαραγωγούς, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, εκτιμάται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο ΘΕΣγάλα βρισκόταν σε συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των οφειλών του, αλλά και σε αναζήτηση επενδυτή. Στο πλαίσιο αυτό είχε προσεγγίσει την οικογένεια Καντώνια του Ομίλου Cosmos Aluminium, η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και εισέφερε κεφάλαιο ύψους 500.000, ενεχυριάζοντας το εμπορικό σήμα του συνεταιρισμού. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν ευοδώθηκαν και ο Συνεταιρισμός οδηγήθηκε στην αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με το business plan που έχει καταρτιστεί, ο Συνεταιρισμός χρειάζεται “ένεση” ρευστότητας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού του, στο σύνολό του -σήμερα ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ- ή στο 75% αυτού. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αυτοχρηματοδοτήσει τη μελλοντική αύξηση του κύκλου εργασιών του, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του.

Τι ήταν, όμως, αυτό που οδήγησε τελικά σε “ναυάγιο” ένα από τα πιο φρέσκα project της ελληνικής αγοράς; Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πορεία του ΘΕΣγάλα ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς το “άνοιγμα” που έγινε για τα σημεία πώλησης ήταν μεγαλύτερα των συνθηκών της αγοράς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 63 σημεία πώλησης, 33 στην Αθήνα, 17 στη Λάρισα και 13 στη Θεσσαλονίκη.

To επιχειρηματικό μοντέλο ήταν ελπιδοφόρο στα χαρτιά και έτυχε μεγάλης αποδοχής του κόσμου το πρώτο διάστημα λειτουργίας. Όμως, η γρήγορη εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων δεν βοηθήθηκε από τις συγκυρίες, καθώς την ίδια εποχή η κατανάλωση γάλακτος παρουσίασε πτώση 5%. Σε συνδυασμό με την πτώση των σημείων πώλησης, το ΘΕΣγάλα αναγκάστηκε να μετατρέψει τα καταστήματα σε σημεία πώλησης μιας ποικιλίας τοπικών αγροτικών προϊόντων, κάτι που όμως δεν έδωσε τις αναμενόμενες πωλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ