H Vodafone “παγώνει” τη συνεργασία με τη Huawei σε βασικά δίκτυα

Η Vodafone ανακοίνωσε σήμερα ότι “παγώνει” την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού της Huawei σε βασικά της δίκτυα σε όλο τον κόσμο, μέχρι να αρθούν οι ανησυχίες που εκφράζονται όλο και συχνότερα από δυτικές κυβερνήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού.

Η Huawei βρέθηκε στο στόχαστρο της Δύσης λόγω των σχέσεων που φέρεται να έχει με την κινεζική κυβέρνηση και των κατηγοριών από τις ΗΠΑ ότι η τεχνολογία της, που χρησιμοποιείται από πολλές δυτικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Ο κινεζικός κολοσσός αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες, ωστόσο αρκετές δυτικές κυβερνήσεις έχουν “μπλοκάρει” ή προσπαθούν να περιορίσουν την είσοδο της εταιρείας σε κρίσιμες υποδομές τους.

Εν μέσω των αυξανόμενων αυτών ανησυχιών, η Vodafone -όπως προαναφέραμε- αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τη χρήση εξοπλισμού της Huawei σε βασικά της δίκτυα.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, Nick Read, η Vodafone θα συνεχίσει να αγοράζει εξοπλισμό από την Huawei, καθώς αναπτύσσει τα δίκτυα της 4G και προετοιμάζεται για το 5G, αλλά θα αναστείλει την απόκτηση νέου εξοπλισμού για χρήση στα βασικά της δίκτυα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση γύρω από τη Huawei πραγματοποιείται σε “πολύ απλοϊκό επίπεδο”, ενώ πρόσθεσε ότι η κινεζική εταιρεία είναι ένας σημαντικό παίκτης στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπου κυριαρχούν τρεις εταιρείες.

“Με βάση τα δεδομένα αυτά, αποφασίσαμε να σταματήσεις την περαιτέρω προμήθεια εξοπλισμού για βασικά δίκτυα από τη Huawei και να συνεργαστούμε με τους διάφορους οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τη Huawei προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση”, ανέφερε ο Read, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η Huawei είναι πραγματικά πρόθυμη και εργάζεται σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ