Επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων της ΛΑΡΚΟ ζητά η Κομισιόν

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή από τη χώρα μας της απόφαση ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί στη ΛΑΡΚΟ, ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, η Κομισιόν δίνει περιθώριο δύο μηνών στην Ελλάδα να απαντήσει και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιηθεί η ανάκτηση, διαφορετικά μπορεί να παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου και οικονομικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή από την χώρα της απόφασης του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 2017 (υπόθεση C-481/16, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας).

Με την απόφαση αυτή, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για μη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014, η οποία υποχρέωσε την Ελλάδα να ανακτήσει από την “LARCO General Mining and Metallurgical Company SA” παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εν λόγω ενίσχυση χορηγήθηκε στην ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ