“Μπλόκο” του Πεκίνου στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft

Οριστικό τέλος στην λειτουργία των μηχανών αναζήτησης ξένων εταιρειών στην Κίνα φαίνεται πως έβαλε το Πεκίνο, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας και η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η εταιρεία την Τετάρτη.

Το Bing ήταν η μόνη μεγάλη μηχανή αναζήτησης ξένης εταιρείας τεχνολογίας που ήταν μέχρι πρότινος προσβάσιμη από τους Κινέζους χρήστες, καθώς η Microsoft είχε ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική του Πεκίνου και λογόκρινε τα αποτελέσματα αναζήτησης σε ευαίσθητα θέματα.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα αναζήτησης Google είχε ήδη “μπλοκαριστεί” από το 2010, στο πλαίσιο της πολιτικής του Πεκίνου να περιορίσει την πρόσβαση των Κινέζων πολιτών σε ανεξέλεγκτες και δυνητικά επικίνδυνες κατά την κρίση του πληροφορίες, τάση που ενισχύθηκε από το 2016 και μετά όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιτάχυνε τις προσπάθειες για πλήρη εθνικό έλεγχο του διαδικτύου στη χώρα.

Σύμφωνα με Κινέζους χρήστες, οι προσπάθειες αναζήτησης στην ιστοσελίδα του Bing ανακατευθύνουν τον χρήστη σε μια άλλη σελίδα όπου αναφέρεται ότι ο διακομιστής δεν είναι προσβάσιμος. Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Unicom επιβεβαίωσε ότι το “μπλόκο” τέθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό πλήγμα που δέχεται η Microsoft στην Κίνα, καθώς είχε προηγηθεί, τον Νοέμβριο του 2017, η αφαίρεση από τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Android η υπηρεσία τηλεφωνικών κλήσεων και ανταλλαγής μηνυμάτων Skype της αμερικανικής εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ