Το κρυφτούλι του κράτους και οι ανενημέρωτοι πολίτες

Η Κυριακή που μας πέρασε σημαδεύτηκε από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, μέσω του οποίου πολίτες από όλοι την Ελλάδα διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία η οποία έχει αρκετά “περίεργα” σημεία και την οποία μέχρι τώρα κανένας δεν έχει κάτσει να την εξηγήσει και να την καταλάβει. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με “ερμηνείες” και fake news που την αφορούν, σε μια προσπάθεια του καθενός που θέλει να εκμεταλλευτεί την άγνοια και το συναίσθημα του κόσμου, προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα τους. Φυσικά δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι μέσα από αυτή την “ανακατωσούρα” κυνηγάνε τα like και την προβολή των social, αλλά αυτοί είναι μια εντελώς άλλη κουβέντα. Αφού λοιπόν έχει γίνει όλος αυτός ο “χαμός” και οι πολίτες είναι στα “σίδερα” εδώ και αρκετό καιρό, η συμφωνία έφτασε μόλις χθες στη Βουλή. 

Η συμφωνία έχει γίνει εδώ και πόσο καιρό, και επίσημα μόλις σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να κάτσει να εξηγήσει στους πολίτες τι λέει μέσα και να προσπαθήσει να διαλύσει κάποια από τα ψέματα που κυκλοφορούν γύρω από αυτή. 

Βέβαια το ότι το υπουργείο εξηγεί στους πολίτες τι λέει η συμφωνία, δεν την κάνει πιο ελκυστική και σίγουρα δεν αναιρεί το γεγονός ότι περιέχει πολλά κομμάτια τη σημασία των οποίων θα τη δούμε στο μέλλον, με μάλλον όχι πολύ ευχάριστα αποτελέσματα. Αυτό που σε αυτή τη στιγμή έχει σημασία, είναι πως το κράτος έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους πολίτες για το τι σημαίνουν αυτά που αντιμετωπίζει. Πριν μερικά χρόνια πήγαμε σε ένα δημοψήφισμα, το περιεχόμενου του οποίου ποτέ κανένας επίσημα δεν μας το διευκρίνισε ούτε μας το εξήγησε. Ανεξάρτητα από τα αν τόσο η συμφωνία όσο και το κείμενο του τότε δημοψηφίσματος, ήταν διαθέσιμα σε όποιον ήθελε να το βρει, δεν σημαίνει ότι δουλεύει έτσι το κράτος. 

Είναι δικαίωμα του εκλογικού σώματος να γνωρίζει για ποιο πράγμα διαμαρτύρεται και είναι υποχρέωση του κράτους να δώσει αυτή τη γνώση στο εκλογικό σώμα. Το τι θα αποκομίσει ο καθένας από αυτό, κατά πόσο θα συμφωνήσει ή όχι, είναι δικαίωμα του και εξαρτάται από τις προσλαμβάνουσες και τα πιστεύω του καθενός. Η αρχική γνώση όμως θα πρέπει να είναι διαθέσιμη και προσιτή σε όλους ανεξαιρέτως. 

Τουλάχιστον να ξέρουμε για ποιο πράγμα τσακωνόμαστε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ