Έξοδος αριστερά της σκηνής παρακαλώ

Από χθες η Βρετανία είναι και επίσημα σε πολιτική δίνη λόγω της απόρριψης από την βουλή του σχεδίου για το Brexit, κάτι που βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και προμηνύει πολιτικές εξελίξεις. Από την μεριά της η Ευρώπη έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και πετάει το μπαλάκι στην απέναντι όχθη της Μάγχης. 

Η Βρετανία έχει αποφασίσει ότι θέλει να φύγει και όσο και αν δείχνουν οι πολίτες ότι έχουν αλλάξει γνώμη και αντιλαμβάνονται τις πραγματικές συνέπειες της ψήφου τους, πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στο αποτέλεσμα. Μια ακύρωση του Brexit θα κάνει την ελληνική κωλοτούμπα να δείχνει με παιχνίδι μπροστά σε αυτό που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει η Βρετανία. 

Μιλώντας για ελληνικές κωλοτούμπες, φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει πόσο κοντά βρέθηκε και η δική μας χώρα στο να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση, με το περίφημο Grexit. Για την ακρίβεια, το brexit είναι “παιχνιδάκι” μπροστά στο τι θα αντιμετώπιζε η χώρα μας, καθώς στην μία περίπτωση μιλάμε για εθελούσια έξοδο και στην άλλη για διωγμό. Στην μία περίπτωση μιλάμε για μια κίνηση που γίνεται με την παγκόσμια κρίση να βρίσκεται πίσω μας και στην άλλη για μια έξοδο στην καρδιά της κρίσης και τις ευρωπαϊκές οικονομίες ταλανιζόμενες. 

Επίσης, και ίσως πιο σημαντικό, στην μία περίπτωση μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με μια πόλη που θεωρείται το χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου, και στην άλλη τι;

Για τι είδους οικονομία μιλάμε στην δική μας περίπτωση; Για τι επιχειρηματικό περιβάλλον μιλάμε στην δική μας περίπτωση; Για τι τράπεζες, επενδύσεις, βιομηχανία, κράτος, δημόσιο, φορολογία μιλάμε στην δική μας περίπτωση;

Είναι πολύ εύκολο να βγαίνουμε στα μπαλκόνια και να τάζουμε και να απειλούμε, όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως όλοι όσοι φωνάζουν ένθεν κακείθεν, ξέρουν για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε και τι επιπτώσεις έχουν τα λόγια μας. Και συνήθως η συνειδητοποίηση του τι έχει γίνει, ή πρόκειται να γίνει έρχεται σαν ένα δυνατό χαστούκι που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. 

Η Βρετανία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός, έστω και σκληρού brexit. Η Ελλάδα; θα μπορούσε ποτέ να σηκώσει κεφάλι από ένα αντίστοιχο σκληρό Grexit;

* Το “Exit Stage Left” είναι ένας θεατρικός όρος που δείχνει τον σωστό τρόπο για να αποχωρήσει ένας ηθοποιός ομαλά από την σκηνή χωρίς να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της παράστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ