Πότε έρχεται στη Σούπερ Λιγκ το VAR;

Την 27η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΤ ΑΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) η οποία είχε ως θέμα συζήτησης την εξέλιξη του έργου “Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ”.

Η συνάντηση διεξήχθη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αθλητισμού, του Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιου Ράλλη, του καθηγητή κ. Κυριαζή – Προέδρου της τριμελούς επιτροπής διενέργειας / αξιολόγησης του έργου , του κ. Γραμμένου και του κ. Χολέβα εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, του κ. Περέιρα – Επικεφαλής της ΚΕΔ της ΕΠΟ – και του κ. Τσανάκα, Προέδρου του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, γνωστοποιήθηκε διά στόματος κ. Τσανάκα ότι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης “προχώρησε στη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης για την Υπηρεσία διασύνδεσης των γηπέδων διεξαγωγής αγώνων της Super League με το κέντρο επιχειρήσεων VAR”. Η υπηρεσία αυτή θα δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο με οπτικές ίνες το οποίο θα συνδέει το κέντρο επιχειρήσεων του συστήματος VAR με τα δεκαέξι γήπεδα της Σούπερ Λιγκ.

Χάρη στα πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ο Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον κανονισμό προμηθειών του Δημοσίου και την κείμενη νομοθεσία, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη αυτού του μήνα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ράλλης ενημέρωσε τον Επικεφαλής της ΚΕΔ κ. Περέιρα για το σύνολο των μέτρων τα οποία δεσμεύεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με σκοπό να εκσυγχρονίσει το Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, Στέργιο Αντωνίου, η πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος προτίθεται να αναλάβει το κόστος της υλοποίησης του VAR βρίσκεται υπό εξέταση. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη πρόταση, σκοπός του κ. Σαββίδη είναι να βοηθήσει στην ενίσχυση της εγκυρότητας των αποφάσεων της διαιτησίας όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ – τον οποίο η Sportingbet στις αποδόσεις της θεωρεί πιθανό νικητή του ματς της Superleague 2018/19 με τον ΠΑΣ Γιάννινα για τη 15η αγωνιστική στις 12/01 – αλλά και για τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος.

Την επόμενη χρονιά, πρόκειται να ολοκληρωθεί και η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση της Σούπερ Λιγκ με σκοπό την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε ήδη από τον περασμένο χρόνο, με την ανάθεση της διεύθυνσης των φετινών ντέρμπι σε ξένους διαιτητές. Έτσι λοιπόν, η εισαγωγή του VAR – έστω και πειραματικά – στα ελληνικά γήπεδα από φέτος τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, θα ανοίξει την αυλαία μιας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ