Tesla και υπουργείο Ενέργειας εξετάζουν τρόπους ενεργειακής αυτάρκειας των νησιών

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων του Γερμανικού γραφείου της Tesla, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι προτάσεις της εταιρείας για την ενεργειακή αυτάρκεια των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Tesla, η τεχνολογική της εμπειρία και η γνώση της στους συσσωρευτές μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος κατά 30 με 40% σε σχέση με άλλες μεθόδους όπως την αντλησιοταμίευση, αλλά και έναντι του μαζούτ που καίνε οι μονάδες της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Από την μεριά του υπουργείου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω του μεγάλου αριθμού νησιών που υπάρχουν στην Ελλάδα, το κόστος της διασύνδεσης των οποίων είναι δυσθεώρητο για την Ελληνική οικονομία, ενώ η διασύνδεση δεν είναι εύκολη και για τεχνικούς λόγους. Όπως συζητήθηκε η εφαρμογή των προτάσεων της Tesla μπορεί να ξεκινήσει από την Λήμνο για την οποία ο στόχος είναι οι ΑΠΕ να αποτελούν το 50% με 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της ισοδύναμης αποθήκευσης του νησιού. Πέραν αυτών η Tesla όπως αναφέρουν πληροφορίες έκανε γνωστές και τις υπηρεσίες που παρέχει και για την ανάπτυξη δικτύου διανομής στα συστήματα αποθήκευσης τα οποία είναι δυνατόν να παρέχει σε συνεργασία με εταιρίες παραγωγούς ΑΠΕ.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι προοπτικές επέκτασης στην Ελλάδα των σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ένας τομέας στον οποίο η Tesla διαπρέπει, καθώς και στο net metering, δηλαδή της αυτοπαραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με συμψηφισμό κόστους από ενεργειακές κοινότητες. Σε ότι έχει να κάνει με τους σταθμούς φόρτισης και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ο υπουργός αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ετοιμάζεται ενώ επισημάνθηκε και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να αποτελούντο 10% του στόλου οχημάτων στους δρόμους μέχρι το 2030. 

Για το net metering, η Tesla έχει έτοιμη παρουσίαση για τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εναλλακτικές μορφές παραγωγής ρεύματος και φυσικά αποθήκευσης που καλύπτει τις ανάγκες 50.000 καταναλωτών. Η πόλη αυτή επιπλέον διαθέτει και περίσσευμα ηλεκτρισμού το οποίο πουλά με αποτέλεσμα να έχουν και κέρδος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ