Μήπως πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική;

Στις γιορτές λοιπόν βλέπεις πολλά, αντιλαμβάνεσαι περισσότερα και μπορείς και έχεις χρόνο να παρατηρήσεις και πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας των ανθρώπων γύρω σου. Γιατί έχεις χρόνο, έχεις διακόψει από τις καθημερινές σου ενασχολήσεις και προγράμματα και χαλαρώνεις. Και όταν χαλαρώνεις αντιλαμβάνεσαι πολλά.

Δύο χιλιάδες δέκα εννέα χρόνια και ακόμα ανακαλύπτουμε νέα δεδομένα, νέες ικανότητες που διαθέτει ο άνθρωπος, ανακαλύπτουμε νέες προοπτικές και εξερευνούμε νέες στρατηγικές και μεταξύ μας, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ήρθε λοιπόν το 2019 και όπως είθισται κάθε φορά ευχόμαστε δύναμη, υγεία, ευτυχία και δίνουμε υποσχέσεις για αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας μας, των ανθρώπων γύρω μας αλλά και της ζωής μας γενικά. Υποσχέσεις που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, να απολαύσουμε τη ζωή και να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας αρμονικά.

Έχοντας συνεργαστεί με πολύ κόσμο και επαγγελματίες και έχοντας επίσης δουλέψει με οργανισμούς σε διάφορα επίπεδα ως προς την ομαλή συνεργασία ανθρώπων αλλά και την εξέλιξη αυτών μέσα σε ένα οργανισμό, θα πρότεινα να σκεφτόμαστε να αλλάξουμε όλοι λίγο τη στρατηγική που έχουμε υιοθετήσει στην επαγγελματική μας ζωή και όχι όπως συχνά ακούω τα στοιχεία της προσωπικότητά μας. Η προσωπικότητα του καθενός είναι δομημένη με καλά και “σκοτεινά” στοιχεία όπως λέμε στην επιστήμη μου – στοιχεία και χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμα και αποδοτικά και σε κάποιες άλλες όχι. Οι εκτελεστικοί ρόλοι που πολλοί από εμάς έχουμε συχνά μας περιορίζουν και δεν μας δίνουν την δυνατότητα να βγούμε έξω από τα περιθώρια του ρόλου και των ικανοτήτων της προσωπικότητάς μας. Πολλές φορές δε, μας εγκλωβίζουν και ξεχνάμε ικανότητες αλλά και δυνατότητες που ενδεχομένως διαθέτουμε.

Ο ρόλος όμως (όποιος και αν είναι αυτός σε οποιοδήποτε επίπεδο ενός οργανισμού) δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Ο ρόλος απλώς θα έλεγα είναι σαν ένα ρούχο που φοράς αλλά δεν σημαίνει ότι ορίζει την προσωπικότητά σου ούτε την συμπεριφορά σου.

Πώς αλλάζει όμως η προσωπική στρατηγική ενός επαγγελματία; Με θάρρος, διάθεση και υπομονή να ξεχάσουμε αυτό που γνωρίζουμε και να μάθουμε κάτι νέο. Ένας από τους πιο δύσκολους στόχους ενός manager/leader είναι κυρίως να … ξεμάθει αυτά που ήξερε και να εκπαιδευτεί σε κάτι νέο. Δεδομένου ότι η στρατηγική αποτελεί το μέσο σύνδεσης της επιχείρησης με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αυτόματα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η μεγαλύτερη δε πρόκληση που αντιμετωπίζω σε σεμινάρια και workshops είναι στο να εκπαιδευτούν στελέχη σε νέους τρόπους στρατηγικής και αντίληψης της πραγματικότητας και των συνθηκών στις οποίες εργάζονται. Η δυσκολία έγκειται στην απόφαση που πρέπει κανείς να πάρει ώστε να ξανα-μάθει τον εγκέφαλο να λειτουργεί με έναν νέο τρόπο και με μια νέα στρατηγική. Να βγει δηλαδή από τη ρουτίνα και το πρωτόκολλο.

Μια μικρή τέτοια αλλαγή “θέσης” μπορεί να προκαλέσει τον καθένα από εμάς να υιοθετήσει νέες στρατηγικές προκειμένου να επιβιώσει και να αλλάξει πολλά από τα δεδομένα στον επαγγελματικό χώρο. Μια απλή αλλαγή θα πλάσει διαφορετικά τον εγκέφαλο ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί και να αξιοποιήσει τις επερχόμενες ευκαιρίες , να υπερκεράσει τις ενδεχόμενες απειλές, να ισχυροποιήσει τις δυνατότητές του και να εξαλείψει τις αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν.

Η ανάπτυξη των στρατηγικών δεξιοτήτων και των αλλαγών μπορεί να είναι μια επώδυνη διαδικασία και να απαιτεί βιωματική μάθηση μέσω της επαγγελματικής εμπειρίας αλλά το αποτέλεσμα είναι σημαντικό γιατί καθιστά τον εγκέφαλο ικανό να προσαρμόζεται, να ελίσσεται αλλά και να είναι πιο ανθεκτικός στις αλλαγές. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί, προκαλέστε την καθημερινή σας στρατηγική, λειτουργήστε με αντανακλαστικά, διακινδυνεύστε τη σιγουριά της ρουτίνας και του πρωτοκόλλου και αποφύγετε να υπερασπίζεστε τον παλιό τρόπο που ξέρατε. Έτσι θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας και θα είστε έτοιμοι για κάθε αλλαγή χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε την προσωπικότητά σας. Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους με στοχευμένες αλλαγές στην προσωπική στρατηγική του καθενός που κατά βάθος όλοι διψάμε να πετύχουμε αλλά συχνά δεν τολμούμε να προκαλέσουμε.

Ας είναι το 2019 η χρονιά της στρατηγικής σας μεταμόρφωσης ή όπως αναγραφόταν σε ένα t-shirt: “Become the person your dog thinks you are”!


Η Ελισσάβετ Κάλμπαρη
Η Ελισσάβετ Κάλμπαρη είναι ψυχολόγος, Neurocoaching Psychologist, πιστοποιημένη στις μεθόδους Brain Fitness και Brain Health, ιδρύτρια της εταιρείας Self Balance. Η πρωτοτυπία των προγραμμάτων της Self Balance είναι ότι συνδυάζουν την Ψυχολογία με τις Νευροεπιστήμες δημιουργώντας εξατομικευμένα προγράμματα NeuroCoaching in Business, Brain Fitness, Mindful Leadership και Peak Performance (αναγνωρισμένα από το ICF), για επιχειρήσεις και στελέχη. Τα προγράμματα έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεία για την πρωτοτυπία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος Αμερικανικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιομετρικών συσκευών της HeartMath USA στην Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πεποίθησή της ότι ο καθένας πια μπορεί να ανακαλύψει την ισορροπία στην ζωή του γνωρίζοντας καλύτερα τη σχέση μεταξύ Mind και Body. Έχει επίσης εργαστεί με την PPC Worldwide στην Ελλάδα επί σειρά ετών ώς επιστημονικός σύμβουλος και ψυχολόγος σε επιχειρήσεις, συνεργάζεται με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με Workshops και ομιλίες γύρω από την εκπαίδευση προσωπικών δεξιοτήτων και συμμετέ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ