Γερμανία εναντίον Facebook: Αλλάξτε το τρόπο συλλογής δεδομένων, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τον έλεγχο των καρτέλ στην Γερμανία προειδοποίησε το Facebook να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει δεδομένα χρηστών αλλιώς θα του επιβληθεί πρόστιμο, δήλωσε ο διευθυντής Αντρέας Μουντ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post. Η ρυθμιστική αρχή ανησυχεί ότι το Facebook καταχράται τη δεσπόζουσα θέση του, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση εφαρμογών τρίτων μερών για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών σχετικά με χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Ομοσπονδιακό γραφείο έδωσε στο Facebook αρκετό χρόνο για να ανταποκριθεί στο αίτημα του και να βρει ένα τρόπο να διορθώσει το ζήτημα, αλλιώς το γραφείο θα απαγορεύσει την συλλογή δεδομένων με αυτό τον τρόπο ενώ μπορεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις στον τεχνολογικό κολοσσό, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται στις αρχές του έτους. “Θα ανακοινώσουμε μια απόφαση σχετικά με το Facebook στις αρχές του 2019. Πιστεύουμε ότι το Facebook κυριαρχεί στη σχετική αγορά.Διερευνήσαμε κατά πόσον … μέσω του τρόπου συλλογής και χρήσης των δεδομένων, το Facebook καταχράται την ισχύ της στην αγορά σε βάρος των πελατών “, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου. 

Πρόσθεσε επίσης πως το γραφείο “κυνηγάει” το Facebook γιατί αν και είναι μια δωρεάν υπηρεσία, δεν είναι “φιλανθρωπικό ίδρυμα” καθώς οι χρήστες μπορεί να μην πληρώνουν με χρήματα, αλλά πληρώνουν, και μάλιστα αδρά, με τα προσωπικά τους στοιχεία. Μπορεί το Facebook να υποστηρίζει πως από την στιγμή που τα γραφεία του βρίσκονται στην Ιρλανδία, η Γερμανική υπηρεσία δεν μπορεί να του επιβάλει κυρώσεις, όμως η γερμανική πλευρά έχει αντίθετη άποψη και υποστηρίζει πως από την στιγμή που το κοινωνικό μέσο έχει γραφείο στην Γερμανία μπορεί να του επιβληθούν κυρώσεις. 

Η “δίωξη” αυτή εναντίον του Facebook από την Γερμανία έρχεται σε συνέχεια της οδηγίας που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο και τα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της αυξανόμενης κυριαρχίας των ιντερνετικών κολοσσών ενισχύοντας τις εξουσίες της ρυθμιστικές αρχής ανταγωνισμού της χώρας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νέα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν μερικές μέρες η Αυστρία θα επιβάλει φόρο στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Facebook, το Google και η Amazon, μια κίνηση που ακολουθεί την κίνηση της Γαλλίας η οποία ξεκίνησε πρώτη την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. 

“Το σωστό είναι οι ιντερνετικοί κολοσσοί να πληρώνουν ένα σωστό και δίκαιο ποσοστό φόρου. Εκτός από τις κινήσεις αυτές σε επίπεδο ΕΕ, θα δράσουμε και σε εθνικό επίπεδο, εισάγοντας ένα ψηφιακό φόρο για την Αυστριακή αγορά” δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ