Mε 1.100 δολάρια το χρόνο, κλείνω το Facebook!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η οποία αφορά την αξία που έχει το Facebook σύμφωνα με τους χρήστες του. Για τη ακρίβεια προσδιορίστηκε η αξία του μέσω του ποσού που ήθελαν οι χρήστες για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Facebook. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS One και πρόκειται για την σύμπτυξη δυο παρόμοιων μελετών για το Facebook σχετικά με την αντιληπτή αξία που έχει το Facebook σαν υπηρεσία από τους χρήστες τους.
Αν και σε γενικές γραμμές είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί η αντιληπτή αξία, ή το μέγιστο ποσό που προτίθεται να πληρώσει κάποιος για να αγοράσει ένα εμπορικό προϊόν, ωστόσο σε μια δωρεάν υπηρεσία όπως το Facebook είναι σαφώς πιο πολύπλοκο.

Οι έρευνες, ή για την ακρίβεια οι δημοπρασίες για μη χρήση του Facebook, έτρεξαν online και offline και έπρεπε να «καλιμπραριστούν» έτσι ώστε και οι χρήστες να εκπαιδευτούν στο να δώσουν πραγματικές απαντήσεις. Για παράδειγμα, άλλο ποσό μπορεί να αναφερθεί για τη διάσωση αγρίων ζώων, άλλο για την εκπαίδευση, άλλο για το αν θα αποχωριζόμασταν τα παπούτσια μας για μια εβδομάδα και άλλο μπορεί να είναι αν δίπλα στην ερώτηση υπάρχει και το κουμπάκι του Paypal.
Επίσης, δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα τα μέγιστα ποσά έτσι ώστε να αποκλειστούν αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Facebook.

Οι φοιτητές ήθελαν έως και 2.000 δολάρια το έτος για να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους ενώ οι ενήλικες 1.100 έως 1.900 δολάρια.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώναμε τόσα χρήματα αν αποφασίσει κάποια στιγμή το Facebook να χρεώσει για την υπηρεσία του, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι να υπάρξει μαζική φυγή χρηστών σε κάποιο ανταγωνιστή.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δείχνει ότι το Facebook έχει μεγάλη αξία για τους χρήστες του, μια και το χρησιμοποιούν καθημερινά τόσο για επαγγελματική όσο και για προσωπική χρήση.

πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ