H Apple παραδέχεται πτώση πωλήσεων και “ρίχνει” τις αγορές

Η ανακοίνωση της Apple για μείωση της καθοδήγησης για το πρώτο τρίμηνο του έτους από τα 89 έως 93 δισ. δολάρια στα 84 δισ. δολάρια, ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονους τριγμούς τόσο στο ταμπλό όσο και στην εταιρεία. Η μετοχή της μέχρι πρότινος υψηλότερης σε αξία εταιρείας στις ΗΠΑ, “καταποντίστηκε” 7% ενώ η εταιρεία κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, ο οποίος οδήγησε σε μεγάλη πτώση των πωλήσεων της στην χώρα. 

Η εταιρεία μείωσε επίσης τα μικτά κέρδη που αναμένει στο πρώτο τρίμηνο του 2019, στο περίπου 38%, ενώ όπως ανακοίνωσε η Apple η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης της χώρας, συνέπεια του εμπορικού πολέμου, ενώ τόνισε πως οι αναβαθμίσεις των μοντέλων, δεν πούλησαν εξίσου καλά στην Κίνα όσο στις υπόλοιπες χώρες. 

Στην επιστολή του Τιμ Κουκ προς τους επενδυτές, τονίζει επίσης πως αφορμή για τα μειωμένα νούμερα ήταν οι λιγότερες επιδοτήσεις συσκευής των παρόχων, οι αυξήσεις των τιμών συνέπεια της αύξησης της τιμής του αμερικανικού δολαρίου και οι μπαταρίες αντικατάστασης, που προκάλεσαν μείωση των πωλήσεων των νέων συσκευών. Να θυμίσουμε πως ύστερα από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε για τις μπαταρίες των παλιών iPhone οι οποίες γίνονταν όλο και πιο αργές με κάθε αναβάθμιση, προκειμένου να ωθηθούν οι χρήστες να αγοράσουν τα καινούργια πιο ακριβά μοντέλα, η Apple είχε υποχρεωθεί σε παροχή νέας μπαταρίας στους κατόχους παλιών iPhone με συνέπειες στις πωλήσεις των νέων μοντέλων. 

“Αν κοιτάξετε τα αποτελέσματα μας, το έλλειμμα μας είναι πάνω από 100% στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας” δήλωσε ο Τιμ Κουκ σε συνέντευξη του στο CNBC, “Είναι σαφές ότι η οικονομία άρχισε να επιβραδύνεται από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, και αυτό που φταίει είναι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες ασκούν πρόσθετη πίεση στην οικονομία τους”.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αναφορών για αισθητά μειωμένες πωλήσεις των νέων μοντέλων iPhone τους τελευταίους μήνες. Κάποιοι από τους προμηθευτές της εταιρείας έχουν μείωσαν τις προβλέψεις τους το τελευταίο τρίμηνο, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές έχουν “γυρίσει την πλάτη” στα νέα μοντέλα της εταιρείας με το διάσημο πια μήλο, ενώ δεν βοήθησε και η ασυνήθιστη προσφορά στην σελίδα της Apple για μειωμένη τιμή στα καινούργια μοντέλα, αν οι καταναλωτές απέσυραν μια παλιότερη συσκευή. Η εταιρεία επίσης αύξησε την αξία ορισμένων παλιότερων μοντέλων, προκειμένου να σπρώξει τους καταναλωτές στην αγορά των καινούργιων μοντέλων. 

Παρά τη μειωμένη καθοδήγηση, ο Cook επεσήμανε μερικούς αναπτυξιακούς τομείς στην επιστολή προς τους επενδυτές. Είπε ότι η εγκατεστημένη βάση  των συσκευών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια μονάδες το τελευταίο έτος. Η Apple προωθεί την αυξανόμενη εγκατεστημένη βάση, ως τρόπο να δείξει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερα έσοδα από κάθε χρήση της μέσω υπηρεσιών συνδρομής όπως το iCloud storage και Apple Music. Η εταιρεία λέγεται ότι εξετάζει νέα προϊόντα συνδρομής μέσω των εφαρμογών της Apple News και TV επίσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ