INSETE: Τον Δεκέμβριο αυξήθηκε ο εισερχόμενος τουρισμός

Μεγάλη αύξηση των εισερχόμενων τουριστών με αεροπλάνο σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 κατά 29% (+12,7% από την αρχή του έτους) καταγράφουν τα στοιχεία της INSETE. Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+27,5%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+32,8%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +19,3% και +10,5% αντίστοιχα. 

Αντίθετα με τις αεροπορικές αφίξεις που σημείωσαν άνοδο, οι οδικές συνεχίζουν να μειώνονται, παρουσιάζοντας πτώση -7,2% ενώ από την αρχή του χρόνου παρατηρείται μείωση των οδικών αφίξεων κατά -2,4%. Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Οκτωβρίου αυξημένη κατά +15,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +18,3%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +10,8% και +9,9% αντίστοιχα.

Κρατήσεις ξενοδοχείων
Τον Νοέμβριο του 2018, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η γερμανική ακολουθούμενη από τη βρετανική και την ιταλική. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η αμερικάνικη και στην πέμπτη η γαλλική αγορά. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη. Για την ελληνική αγορά, δημοφιλείς προορισμοί είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη το Ναύπλιο, τα Ιωάννινα και το Λουτράκι. 

Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting, αν και μόλις το 8% των ξενοδοχείων 5* είναι branded, το ποσοστό branded δωματίων 5* ανέρχεται σε 27%. Από 45 χιλ. δωμάτια περίπου διαθέτουν τα διεθνή και τα εθνικά brands, και ακολουθούν τα τοπικά brands με 32 χιλ. δωμάτια περίπου και τα marketing consortia με περίπου 16 χιλ. δωμάτια. 

  • Ολοκληρώθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του Grand Hotel στην Ρόδο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πλειοδότης αναδείχθηκε ο όμιλος Μήτση με € 50,1 εκ., που αντιστοιχεί σε σχεδόν € 125 χιλ. ανά δωμάτιο, αν και θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Grand Hotel διαθέτει και εκτενείς εμπορικούς χώρους (retail).
  • Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κω την αίτηση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση και να εκποιηθεί εν λειτουργία ο όμιλος Κυπριώτη.

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης απαγόρεψε την ενοικίαση παραθεριστικής βίλας με καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ως αντίθετη στον κανονισμό του συγκροτήματος στο οποίο ανήκει, και επέβαλε στην ιδιοκτήτρια την υποχρέωση να αποζημιώσει τους άλλους ιδιοκτήτες. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο τουρισμός αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων μετά από μια δεκαετία συνεχούς πτώσης.

Εξελίξεις στον διεθνή τουρισμό

Η διαρκώς αυξανόμενη σημασία του digital στον κόσμο του τουρισμού έγινε ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο μήνα από πολλές πλευρές:

  • στον ανταγωνισμό των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων για την κυριαρχία στην αγορά των activities, μεγέθους € 130 δισ., μπήκε και η Google με το ‘Reserve with Google’, ένα metasearch engine για διερεύνηση και κρατήσεις για δραστηριότητες.
  • η Marriott ανακοίνωσε ότι έχουν κλαπεί τα δεδομένα 500 εκ. πελατών της Starwood. Η εξέλιξη αυτή ίσως να αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο test για την εφαρμογή του GDPR.
  • η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών της Αυστραλίας πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο στην trivago για παραπλανητικές τιμές και παρουσιάσεις ξενοδοχείων.
  • η TUI ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της από παραδοσιακό tour operator σε καθετοποιημένη τουριστική επιχείρηση, θα εστιάσει σε digital platforms για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τέλος, η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο των πολυτελών αγαθών, ανακοίνωσε την εξαγορά της Belmond, ιδιοκτήτριας εταιρείας και διαχειρίστριας πολυτελών ξενοδοχείων, σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και κρουαζιερόπλοιων σε 24 χώρες, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ