Στα 50 δολάρια το βαρέλι θα πέσει το πετρέλαιο αν ο ΟΠΕΚ δεν μειώσει την παραγωγή

Περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου αν δεν μειωθεί η παραγωγή των χωρών μελών του ΟΠΕΚ βλέπει η JP Morgan, η οποία ζητάει από τις παραγωγές χώρες να παραμείνουν πιστές στην απόφαση τους για περικοπή στην παραγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση οι τιμές του πετρελαίου brend θα “δίνουν μάχη” για να αυξηθούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα αργού και αερίου Ασίας – Ειρηνικού της JP Morgan. 

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο στην τελευταία συνεδρίαση τους να αφαιρέσουν από την αγορά περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχικά για έξι μήνες αρχίζοντας από τον Ιανουάριο, κάτι που θα σταθεροποιούσε την αγορά πετρελαίου και θα βοηθούσε τις αγορές, έτσι η JP Morgan προσπαθώντας να “υπενθυμίσει” αυτή την δέσμευση “προειδοποίησε” τις χώρες αυτές τι θα συμβεί αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί και τι οικονομικές επιπτώσεις θα έχει για όλους τους εμπλεκόμενους (σ.σ φυσικά εκτός από τους απλούς καταναλωτές), με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει μέχρι και τα 50 δολάρια το βαρέλι.

“Η JPMorgan σημείωσε πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ότι εάν δεν προχωρήσει πραγματικά στη δέσμευση του, θα δούμε τιμές του brent που θα κυμαίνονται στα περίπου 55 δολάρια το 2019”, υπογράμμισε ο Scott Darling στο CNBC.

Πρόσθεσε ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τις τιμές αδύναμες τη νέα χρονιά περιλαμβάνουν τη χαμηλή ζήτηση για πετρέλαιο και την αβεβαιότητα για τη συμμόρφωση των μελών του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, στη συμφωνία των περικοπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ