Energean: Σύμβαση με την ισραηλινή IPM για προμήθεια 5,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου

Συμφωνία για την προμήθεια 5,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα πεδία Karish και Tanin στην ισραηλινή εταιρεία IPM Beer Tuvia Ltd., για διάστημα 19 ετών, υπέγραψε η Energean Oil and Gas.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η σύμβαση υπόκειται στις απαραίτητες εγκρίσεις και εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προγράμματος γεωτρήσεων του 2019.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 0,265-0,380 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως προς την IPM, ξεκινώντας περίπου το 2024, με την ισραηλινή εταιρεία να διατηρεί τη δυνατότητα να αυξήσει τον όγκο έως και τα 0,55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Ωστόσο, η Energean μπορεί να προμηθεύσει την IPM με περιορισμένες ποσότητες το διάστημα 2021-2024.

Η Energean εκτιμά ότι η συμφωνία θα αποφέρει έσοδα ύψους περίπου 0,9 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Με τη νέα αυτή συμφωνία, η Energean έχει πλέον υπογράψει συμβάσεις για την προμήθεια 4,6 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως από τα πεδία Karish και Tanin, ενώ στοχεύει μεσοπρόθεσμα να καλύψει και το υπόλοιπο της ετήσια συνολικής δυναμικότητας των δύο πεδίων (όγκου 3,4 δισ. κυβικών μέτρων).

Η IPM είναι ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατασκευάζει μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ καθώς και μεγάλους ιδιώτες καταναλωτές. Η νέα της μονάδα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται από την Energean θα παράσχει μέρος της συνολικής ποσότητας αερίου που απαιτείται για τη λειτουργία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ