Οι 3+1 επιχειρηματικές ιστορίες που “συγκλόνισαν” την Ελληνική σκηνή το 2018

Φεύγοντας το 2018, αφήνει πίσω του ένα πολύ περίεργο και αμφιλεγόμενο τοπίο, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν ιδιάζουσες συνθήκες και καταστάσεις. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνεργασίας, σε πολλές περιπτώσεις αντί να “σώσει” καταστάσεις, ανέδειξε πολλές παθογένειες τόσο των επιχειρήσεων όσο και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτές κινούνται. 

Κάποιες από αυτές κατάφεραν να θριαμβεύσουν και να δείξουν αποτελέσματα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της Ελληνικής οικονομίας, ενώ άλλες έμειναν εγκλωβισμένες στο ζοφερό σκηνικό των προηγούμενων χρόνων. Πέρα όμως από τις ιστορίας επιτυχίας και αποτυχίας, υπήρξαν μέσα στο 2018 τέσσερις επιχειρήσεις οι οποίες απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας και έδωσαν σε εμάς τους δημοσιογράφους υλικό για πολλά άρθρα. 

Folli Follie

Αναμφισβήτητα η εταιρεία που απασχόλησε πιο πολύ τα φώτα της δημοσιότητας με κακό τρόπο και φανέρωσε σχεδόν όλες τις παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, ήταν η Folli Follie. Ύστερα από τις αποκαλύψεις της Quintessential Capital Management την περασμένη Άνοιξη, σχετικά με τα πραγματικά καταστήματα της εταιρείας και την ακρίβεια της οικονομικής της κατάστασης, ξεκίνησε ένα κατηφορικό σπιράλ που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Η εταιρεία εγκλωβισμένη σε ένα κυκεώνα κακής εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και των Ελληνικών τακτικών, προκάλεσε παρέμβαση του εισαγγελέα και έχει φτάσει κοντά στο σημείο μηδέν και το μέλλον της για το 2019 προμηνύεται αβέβαιο. 

Χαλυβουργική

Χρόνια εσωτερικών προβλημάτων και αντεγκλήσεων στο εσωτερικό της διοίκησης της εταιρείας, συσσωρευμένα χρέη και καμία διάθεση συνεργασίας, οδήγησε την ΔΕΗ να κατεβάσει τον διακόπτη και να σταματήσει την παροχή ρεύματος στην εταιρεία, βάζοντας ένα προσωρινό τέλος στις εργασίας μιας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες της Ελλάδας.

Το μάλλον προμηνύεται αβέβαιο και όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, τα προσωπικά προβλήματα της διοίκησης της εταιρείας είναι τα μόνα που στέκονται εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτή να αναστηθεί. Ήδη από το καλοκαίρι είχαμε γράψει πως οι υπάλληλοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια δίνη προσωπικών αντεγκλήσεων, από την οποία δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση διέξοδος. 

Χρυσή Βίζα – Jumbo

To όνομα του ομίλου Jumbo μπλέχτηκε σε ένα κυκεώνα κακής δημοσιότητας λόγω των πεπραγμένων του αντιπροέδρου του ομίλου, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος μέσω εταιρείας-βιτρίνας στης Κίνα και με τρόπους που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών, πουλούσε πωλούσε πολυτελή σπίτια σε Κινέζους επιχειρηματίες, μέσω των οποίων αυτοί γίνονταν κάτοχοι της Χρυσής Βίζας της Ελλάδας. Το σκάνδαλο που έφτασε σε σημείο να οδηγήσει σε απολύσεις μεγάλα και σημαίνοντα τραπεζικά στελέχη, δεν άγγιξε άμεσα τα Jumbo, τα οποία και “αποκήρυξαν” τον αντιπρόεδρο και δεξί χέρι του προέδρου, όμως προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας με κακό τρόπο γύρω από τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η εταιρεία και ποιοι την στελεχώνουν.

Τα Jumbo έχουν συχνά αποδείξει πως δεν τα απασχολεί η αμφιλεγόμενη δημοσιότητα αφού κάνει το όνομα τους να συζητιέται συνέχεια, όμως αυτού του είδους τη δημοσιότητα θα προτιμούσαν να την έχουν αποφύγει.

Δεν απασχόλησαν όμως όλες οι επιχειρήσεις με κακό και “κακό” τρόπο τα media αυτή την χρονιά. Υπήρξαν και κάποιες που τα απασχόλησαν όχι επειδή άσκησαν λάθος στρατηγική ή μπλέχτηκαν σε σκάνδαλα, αλλά γιατί οι αποφάσεις τους άλλαξαν το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο. 

Όμιλος ΤΙΤΑΝ

Μια από αυτές και η σημαντικότερη περίπτωση, ήταν η απόφαση του Ομίλου Τιτάν να ψάξει την τύχη του εκτός συνόρωνΈνας από τους εμβληματικούς ομίλους της χώρας, με δεκαετίας προσφοράς και δραστηριοποίησης εντός αλλά και εκτός των συνόρων, αποφάσισε πως η ελληνική επιχειρηματική σκηνή δεν τον χωράει πια και πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια δεν ήταν αυτές που είχαν διαφανεί από την αρχή και πως το επιχειρηματικό και οικονομικό συμφέρον της εταιρείας βρίσκεται εκτός συνόρων.

Ο ακριβός τραπεζικός δανεισμός και η τεράστια δραστηριοποίηση του εκτός συνόρων, οδήγησαν τον Τιτάνα έξω από τα σύνορα, με τον όμιλο να κρατάει κάποιες από τις δραστηριότητες του εντός Ελλάδας συνεχίζοντας να στηρίζει όσο μπορεί την Ελληνική Οικονομία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ