Ο “πόλεμος” που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στην Huawei, έχει νικητή την Nokia!

Οι συνεχείς απαγορεύσεις των ΗΠΑ προς την Huawei και η “προτροπή” προς τους συμμάχους τους να σταματήσουν να εξοπλίζονται με δίκτυα του κινεζικού κολοσσού, έχει σαν αποτέλεσμα άλλες εταιρείες να βρουν πρόσφορο έδαφος για να ενισχύσουν την παρουσία και τις πωλήσεις τους. Μεγαλύτερη κερδισμένη από αυτές τις εξελίξεις είναι η Φινλανδική Nokia, η οποία έχει δει τις μετοχές της τελευταία να παρουσιάζουν συνεχείς αυξήσεις χάρη στην ανάπτυξη δικτύων 5G.

Από τη στιγμή που η huawei ωθείται έξω από το παιχνίδι, και μαζί της και οι υπόλοιπες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, τα συμβόλαια πηγαίνουν μαζικά στους ανταγωνιστές τους, καθώς η πορεία στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να σταματήσει. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι και η Nokia η οποία βλέπει την αξία της να εκτοξεύεται μέρα με τη μέρα. Μπορεί ακόμα να μην έχει φτάσει τα επίπεδα της χρυσής εποχής των “dot com”, τότε που η Φινλανδική εταιρεία ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών στον κόσμο, όμως η Nokia κλείνει όλο και περισσότερες συμφωνίες και εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα της μετάβασης στην 5G εποχή. 

Οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν βάλει ξανά την Φιλανδία στον τεχνολογικό χάρτη σαν ηγέτιδα δύναμη στην ανάπτυξη και εφαρμογή της ασύρματης τεχνολογίας πέμπτης γενιάς. “Προσπαθούν και μέχρι στιγμής το καταφέρνουν να ανακτήσουν την τεχνολογική τους θέση, που χάθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της μη εμπλοκής τους με τα smartphones και όλα αυτά χάρη στο 5G” δηλώνει ο Tim Hatt, επικεφαλής της έρευνας στο GSMA Intelligence. 

Τον Ιανουάριο, η Φινλανδία θα γίνει μια από τις πρώτες χώρες που θα επιτρέψει την έναρξη εμπορικών δικτύων 5G. Η Telia, μια σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, είναι ένας από τους τρεις φορείς εκμετάλλευσης που έχουν την άδεια να προσφέρουν εμπορικό 5G. Οι άδειες χορηγήθηκαν σε δημοπρασία ραδιοφάσματος της φινλανδικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

“Για εμάς, το 5G είναι μια ολόκληρη πλατφόρμα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, ανάλυση και χρήση δεδομένων σε σχέση με αυτά που κάναμε στο παρελθόν”, δήλωσε στο CNBC ο Janne Koistinen, διευθυντής του προγράμματος 5G της Telia στη Φινλανδία.

Η Telia έφτιαξε πρόσφατα το μεγαλύτερο ανοιχτό κέντρο δεδομένων της Φινλανδίας στο Ελσίνκι για να φιλοξενήσει μια εισροή δεδομένων που θα συνοδεύει την ανάπτυξη του 5G. Για παράδειγμα, όταν αποστέλλονται δεδομένα ενός κινητού τηλεφώνου σε άλλο, περνάει από το cloud, το οποίο αποτελείται από διακομιστές σε κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Με την κατασκευή κέντρων δεδομένων πιο κοντά στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, οι χρήστες θα μπορούν να επωφεληθούν από τη χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση του 5G, λαμβάνοντας δεδομένα ταχύτερα από ποτέ.

Η Telia έχει ήδη συνεργαστεί με τη Nokia για να δοκιμάσει 5G σε περιορισμένο περιβάλλον σε όλη τη Φινλανδία. Ο κ. Koistinen δήλωσε ότι η κληρονομιά της Φινλανδίας στις ασύρματες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της φινλανδικής κυβέρνησης, θέτει τις βάσεις για να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες χώρες σε πρωτοβουλίες 5G. Σε ερώτηση για το αν η Φινλανδία μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα στην ανάπτυξη 5G, ο Koistinen απάντησε: “σε ότι αφορά την ευκινησία, την ταχύτητα, στην εξεύρεση νέων τρόπων χρήσης αυτής της τεχνολογίας, ναι, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε καλύτεροι”.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, η αρνητική δημοσιότητα και οι απαγορεύσεις της Huawei από διάφορες αγορές, έχουν κάνει την Nokia τον μοναδικό παγκόσμιο προμηθευτή σε ολοκληρωμένες λύσεις, όπως φαίνεται και από τις συμφωνίες που έχει κάνει η εταιρεία με κορυφαίους παρόχους. O Lauri Oksanen, αντιπρόεδρος της έρευνας και τεχνολογίας της Nokia, δήλωσε ότι κατανοεί γιατί οι κυβερνήσεις και οι πολίτες ανησυχούν για το 5G, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει τον εξοπλισμό της, από ραδιόφωνα έως δρομολογητές μέχρι λογισμικό.

Συνδέουμε τώρα όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και δεν θέλουμε να ‘γκρεμιστεί’ όλο αυτό το οικοδόμημα λόγω ορισμένων ζητημάτων ασφαλείας” δήλωσε o L. Oksanen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ