Στον “πάγο” η αύξηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό

Δεν αυξάνονται τελικά από την πρώτη του νέου έτους τα διόδια που καλούνται να καταβάλλουν οι οδηγοί ΙΧ που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει “φρενο” στη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα τίθετο σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου με βάση την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, η επίμαχη τιμολογιακή πολιτική, που περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν, που έχει ζητήσει τα διόδια να υπολογίζονται με βάση την εκπομπή ρύπων των αυτοκινήτων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου επρόκειτο να αυξηθούν από 0,03 ευρώ (με ΦΠΑ) σε 0,05 ευρώ (με ΦΠΑ), ανά χιλιόμετρο, για τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Η αναπροσαρμογή αυτή έφερνε αυξήσεις από 66% έως 150% στα διόδια της Εγνατίας Οδού, όπως για παράδειγμα στον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, όπου η χρέωση από 1,20 ευρώ θα εκτινασσόταν στα 3 ευρώ.

Στις αυξήσεις τιμών στην Εγνατία Οδό, το υπουργείο Υποδομών αντιπαραθέτει το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, όπου ο ανάδοχος για το σχετικό έργο αρχικού προϋπολογισμού της τάξης των 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανακηρυχθεί τον Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ