Ο Τραμπ θέλει να πετάξει εντελώς εκτός ΗΠΑ τις Huawei και ZTE

Μετά την απαγόρευση σε κρατικές εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις Huawei και ΖΤΕ, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει θέσει στόχο να πετάξει εντελώς εκτός της αμερικανικής αγοράς τις δύο κινεζικές εταιρείες, την ώρα που οι αμερικανικές εταιρείες αναζητούν συμμάχους καθώς προετοιμάζονται για την έλευση της νέας γενιάς ασύρματων δικτύων 5G.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Τραμπ φέρεται να εξετάζει με την έλευση του νέου έτους την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό από τις Huawei και ZTE, επικαλούμενος λόγους εθνικής ανάγκης. Ήδη, το Κογκρέσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχουν απαγορεύσει στις εταιρείες του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν εξοπλισμό των εν λόγω επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα μιας σειράς κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει την παρουσία των δύο κινεζικών τεχνολογικών επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, που ισχυρίζεται ότι οι δύο εταιρείες ενεργούν υπό τις εντολές της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς.

Το εκτελεστικό διάταγμα, που η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει εδώ και οκτώ μήνες, θα μπορούσε να εκδοθεί, σύμφωνα με το Reuters, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου και θα κατευθύνει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εμποδίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αγοράζουν εξοπλισμό από ξένες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους εθνικής ασφαλείας.

Αν και το διάταγμα είναι απίθανο να κατονομάζει τις Huawei και ZTE, μία από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου αναμένεται να το ερμηνεύσουν ως εξουσιοδότηση για να περιορίσουν την εξάπλωση του εξοπλισμού των δύο κινεζικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πηγές, το κείμενο του διατάγματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το διάταγμα θα επικαλείται τον νόμο για τις Διεθνείς Έκτακτες Οικονομικές Εξουσίες, ο οποίος δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να παρεμβαίνει στα του εμπορίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φαίνεται επίσης ότι η έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι πάροχοι ασύρματων υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναζητούν ήδη συνεργάτες καθώς προετοιμάζονται για την υιοθέτηση των νέας γενιάς ασύρματων δικτύων 5G.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ