Η Space X απογειώνεται με χρηματοδότηση 500 εκατ. δολαρίων

SpaceX

Όταν δημιουργήθηκε η Space X, το μοναδικό όραμα πίσω από την εταιρεία ήταν να καταφέρει κάποτε να στείλει τον δικό της επανδρωμένο πύραυλο στο διάστημα με τον Άρη να κυριαρχεί στα “όνειρα” του Elon Musk. Μέχρι τώρα η εταιρεία έχει καταφέρει να εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία της, κάνοντας συνεχείς δοκιμές οι οποίες έχουν κριθεί απόλυτα επιτυχείς. 

Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος και COO της Space X, Gwynne Shotwell, η Space X θα τα καταφέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ όπως φαίνεται έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειάζονται για αυτή την τεράστια προσπάθεια. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Space X σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αντληθέντα κεφάλαια θα ωθήσουν την αξία της εταιρείας στα 30,5 δισ. δολάρια ενώ ο γύρος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το αν τελικά τα κεφάλαια αυτά συγκεντρώθηκαν και πόσα θα είναι αυτά, θα μαθευτεί μόνο μετά το τέλος του γύρου. 

Η προηγούμενη απόπειρα της εταιρείας να συγκεντρώσει 507 εκατ. δολάρια, μέσω πώλησης μετοχών, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς ο γύρος έκλεισε στα 214 εκατ. δολάρια. Τα κεφάλαια αναμένεται να αντληθούν από τους υφιστάμενους επενδυτές της Space X, καθώς και από την Baillie Giford & Co η οποία έχει επίσης μετοχές και στην Tesla. 

Σύμφωνα με την WSJ τα κεφάλαια που θα αντληθούν  θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της δορυφορικού δικτύου της Space X καθώς και του πυραύλου Super Heavy και του σκάφους Startship, τα οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα χρησιμοποιηθούν για να πάει ο δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών στο φεγγάρι. Σύμφωνα με μια συνέντευξη της Shotwell την περασμένη εβδομάδα, η Σελήνη είναι μόνο η πρώτη στάση στο σχέδιο της εταιρείας, ενώ επανέλαβε πως μακρόχρονη θέση της εταιρείας είναι να στείλει ανθρώπους στον Άρη. “Πιστεύω πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε ένα πύραυλο που θα μπορεί να πάει ανθρώπους στον Άρη και να τους φέρει πίσω”.

Αυτά τα πλάνα μπορεί να ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την εταιρεία και τους μετόχους της, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία θα οδηγούσε την εταιρεία “δέσμια” στα χέρια των τραπεζών και των επενδυτών αφού δύσκολα θα μπορούσε να αποπληρώσει τον δανεισμό της, ενώ η ταμειακή της ροή θα ήταν αδύνατο να επιστρέψει κεφάλαια στους επενδυτές. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, μια εταιρεία που κάνει τα είδη των επενδύσεων που πραγματοποιεί η Space X, χρειάζεται πάρα πολλά κεφάλαια για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της. 

Αυτός όμως είναι κίνδυνος με τον οποίο ο Elon Musk έχει μάθει να ζει μαζί εδώ και χρόνια. Τον Απρίλιο του 2012, πριν η εταιρεία του πραγματοποιήσει το πρώτο από τα δρομολόγια ρουτίνας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δήλωσε: “Αυτός δεν είναι δρόμος για την μεγιστοποίηση των κερδών. Είναι μια επένδυση με τρομερό ρίσκο. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Νομίζω ότι για μένα και για πολλούς ανθρώπους, η Αμερική είναι ένα έθνος εξερευνητών. Θα ήθελα να δω ότι επεκτείνουμε τα γνωστά σύνορα και προχωράμε.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ