“Συναισθηματικός Μυς” – Εσύ πόσο τον εξασκείς;

Όλοι πια γνωρίζουμε ότι για να διατηρηθεί το σώμα μας υγειές, χρειάζεται εξάσκηση και προπόνηση αν όχι καθημερινά, πάντως τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα όπως λένε οι ειδικοί.  Επίσης γνωρίζουμε ότι πρέπει να υιοθετούμε όσο το δυνατό περισσότερο, μια ισορροπημένη διατροφή γιατί αυτό βοηθάει στην όλη υγεία του σώματός μας αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας.

Καθημερινά στη δουλειά μου, σε σεμινάρια και εκπαιδεύσεις που κάνω, παρατηρώ την αγωνία (άλλων μεγαλύτερη, άλλων μικρότερη) για την εμφάνισή τους, την υγεία τους και την καθημερινή ταλαιπωρία που βιώνουν στο χώρο εργασίας τους.  Τόσες έννοιες, τόσες σκέψεις και συναισθήματα … καθημερινά.

Και παρόλο που όλοι προσπαθούμε να βελτιώσουμε το σώμα μας, και τις λειτουργίες του, ελάχιστοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει και ένας ακόμα μυς που χρειάζεται προπόνηση και μάλιστα καθημερινή προκειμένου να διατηρήσει τη διάθεση καλή, τη σκέψη καθαρή και συγκεντρωμένη, το Stress ελεγχόμενο και την ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτό αυξημένη.  Πρόκειται για τον συναισθηματικό μας μυ, κατά τη δική μου άποψη, τον πιο σημαντικό μυ που χρειάζεται καθημερινή προπόνηση προκειμένου να διατηρηθεί υγιής.

Αν είσαι σε ένα διοικητικό ρόλο, προφανώς η θέση σου υποδηλώνει ικανότητα να επικοινωνείς με άλλα άτομα, να ελέγχεις και να οργανώνεις τους στόχους ενός οργανισμού.  Γνωρίζεις όμως ότι το 67% της επιτυχίας ενός manager, σύμφωνα με έρευνες, βασίζεται στα συναισθήματα;  Την ικανότητά με άλλα λόγια να μπορείς να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα και τις συναισθηματικές αντιδράσεις τόσο τις δικές σου όσο και των υπόλοιπων μελών της ομάδας της οποίας ηγείσαι;

Το συναίσθημα στο χώρο εργασίας παραδοσιακά είθισται να αντιμετωπίζεται ως σημάδι αδυναμίας. Παλαιότερα θεωρείτο ότι ένας managers ο οποίος αντιδρά συναισθηματικά ή αντιλαμβάνεται και κατανοεί το συναίσθημα του άλλου, επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την ορθή κρίση του και αποδιοργανώνει τη λογική της σκέψης και της συμπεριφοράς του.

Στην επικοινωνία μου με CEO’ s και managers τους ζητάω να αναλογιστούν πόσες φορές αισθάνθηκαν θυμό, φόβο, άγχος, απογοήτευση, χαρά και ικανοποίηση, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι το συναίσθημα είναι πάντα παρόν στο χώρο εργασίας.

Το συναίσθημα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και τις σχέσεις μας με τους άλλους, επηρεάζει την απόδοσή μας,  αλλά και τη γενικότερη επαγγελματική μας εξέλιξη σε οτιδήποτε κάνουμε. 

Το συναίσθημα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης λειτουργίας και είναι απαραίτητο σε πολλές ανθρώπινες διεργασίες, όπως η αντίληψη, η αξιολόγηση και η λήψη αποφάσεων.  Σε αντίθεση με τον φόβο πολλών managers απέναντι στο συναίσθημα, γνωρίζουμε πλέον ότι το συναίσθημα έχει συνδεθεί́ πια επιτυχώς με την επαγγελματική ζωή ενός εργαζόμενου.

Το παρατηρώ και το ακούω καθημερινά ότι τα στελέχη επιχειρήσεων επικεντρώνουν την προσοχή τους στην κερδοφορία της επιχείρησης καθώς και στην απόδοση της οποιασδήποτε επένδυσης, και αυτό είναι απολύτως κατανοητό.  Σε προσωπικό επίπεδο όμως ο βασικός στόχος είναι ο καθένας από εμάς να απολαμβάνει όλα τα συναισθήματα που νιώθει από την απόδοση του στο χώρο εργασίας, να απολαμβάνει τη δουλειά του και να έχει θετική στάση απέναντι στην εταιρεία και τα στελέχη που αξιολογούν και εκτιμούν την προσπάθειά του. Η δύναμη όλη είναι στα συναισθήματά μας.  Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας ούτε τον κόσμο όλο.  Την ζωή και την εργασία μας την απολαμβάνουμε και καταφέρνουμε αυτά που ονειρευόμαστε όταν εμείς οι ίδιοι νιώθουμε ότι ελέγχουμε τον εαυτό μας, το συναίσθημά μας, το σώμα και τις σκέψεις μας. 

Και αυτό γιατί όλοι πια γνωρίζουμε ότι η πραγματική ικανότητα ενός manager δεν κρίνεται από το που ξεκινάει αλλά από το που καταλήγει σε σχέση με την ομάδα του και τα συναισθήματα της ομάδας απέναντί του.  Και αυτό ορίζει την επιτυχία του στην αγορά εργασίας.  Δεν αρκεί μόνο η επίτευξη στόχων που προφανώς και αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία μιας επιχείρησης. 

Συνολικά λοιπόν θα έλεγα ότι είναι τα συναισθήματα που ανταμείβουν ένα ηγέτη και ένα manager σε ένα οργανισμό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα.  Η επικέντρωση μονάχα στα αποτελέσματα δεν φέρνει διαχρονικότητα και μακροημέρευση.  Πάρτε λοιπόν τα “Virtual βαράκια” σας και ξεκινήστε την εξάσκηση του συναισθηματικού σας  μυ. Πριν ή και μετά τα γυμναστήριο …

Λεπτομέρειες του Workout αυτού σε ένα επόμενο άρθρο στο #ΕΜΕΑgr


Η Ελισσάβετ Κάλμπαρη
Η Ελισσάβετ Κάλμπαρη είναι ψυχολόγος, Neurocoaching Psychologist, πιστοποιημένη στις μεθόδους Brain Fitness και Brain Health, ιδρύτρια της εταιρείας Self Balance. Η πρωτοτυπία των προγραμμάτων της Self Balance είναι ότι συνδυάζουν την Ψυχολογία με τις Νευροεπιστήμες δημιουργώντας εξατομικευμένα προγράμματα NeuroCoaching in Business, Brain Fitness, Mindful Leadership και Peak Performance (αναγνωρισμένα από το ICF), για επιχειρήσεις και στελέχη. Τα προγράμματα έχουν λάβει διακρίσεις και βραβεία για την πρωτοτυπία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος Αμερικανικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιομετρικών συσκευών της HeartMath USA στην Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την πεποίθησή της ότι ο καθένας πια μπορεί να ανακαλύψει την ισορροπία στην ζωή του γνωρίζοντας καλύτερα τη σχέση μεταξύ Mind και Body. Έχει επίσης εργαστεί με την PPC Worldwide στην Ελλάδα επί σειρά ετών ώς επιστημονικός σύμβουλος και ψυχολόγος σε επιχειρήσεις, συνεργάζεται με πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με Workshops και ομιλίες γύρω από την εκπαίδευση προσωπικών δεξιοτήτων και συμμετέχει σε Συνέδρια και Forum επαγγελματιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ