To 5G μετασχηματίζει το τραπεζικό σύστημα!

Τον τελευταίο καιρό τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής κινητικότητας, με την πλειοψηφία των κινήσεων τους να συμβαίνει γύρω από το FinTech, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, τη διατήρηση των υφιστάμενων πελατών και την απόκτηση νέων. Σε αυτή την προσπάθεια το 5G ίσως είναι το καταλληλότερο εργαλείο.

Οι τράπεζες και οι πιστωτικές ενώσεις εξακολουθούν να ψάχνουν τους καλύτερους τρόπους ανάπτυξης της κινητής τεχνολογίας και να το κάνουν με τρόπους που εξισορροπούν με την ασφάλεια, την ασφαλή εξακρίβωση της ταυτότητας και την ευκολία των καταναλωτών. Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη συγκαταλέγονται στις αναδυόμενες τεχνολογίες που μπορούν να ενισχύσουν τις τραπεζικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης των πελατών και της πρόληψης της απάτης, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. 

Το 5G προσφέρει τη δυνατότητα μιας νέας τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει τόσο τις FinTech, όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τεχνολογία που μπορεί να προστεθεί στο υπάρχον μείγμα για να τροφοδοτήσει τις συνεχιζόμενες ψηφιακές προσπάθειες. “Για να καταστεί η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας πανταχού παρούσα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G είναι πρωταρχικής σημασίας”, αναφέρει μία πρόσφατη ανάλυση των μεγαλύτερων τάσεων της FinTech και των τραπεζών για το 2019. “Η τεχνολογία 5G μειώνει τους χρόνους καθυστέρησης και συναλλαγής, κάτι που διασφαλίζει πως το δίκτυο μπορεί να αντέξει το μέγεθος των συναλλαγών.

Ψηφιακή ζήτηση

Είναι λίγα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό στις ΗΠΑ περιορίζεται στο 5,5%, με την πρόοδο να περιορίζεται εν μέρει από το κόστος, την παρεξήγηση του τι πραγματικά είναι η τεχνητή νοημοσύνη και πως διαφοροποιείται από τη μηχανική μάθηση και άλλους παράγοντες. Σε ό,τι αφορά τα 5G, ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι FinTech ενδέχεται να βρεθούν πιο κοντά σε αντίστοιχα συστήματα, καθώς η κατανόηση της ταχύτητας των αποφάσεων είναι πιο εύκολες από την αναγνώριση και την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Baskaran Subramaniam , παγκόσμιος συνεργάτης πελατείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της HCL Technologies , δήλωσε πρόσφατα ότι “αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”. Προσθέτει ότι “όπως αλλάζουν τα δημογραφικών στοιχεία των πελατών, θα υπάρξει μια αυξανόμενη πίεση στις τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες ανώτερης εξυπηρέτησης μέσω των καναλιών που προτιμούν οι χρήστες τους. Η μαζική έναρξη υπηρεσιών 5G θα υποχρεώσει περαιτέρω τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν τεράστιες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία”

Τι σημαίνει αυτό;

“Πολλές οικείες τραπεζικές συναλλαγές, όπως οι υπηρεσίες πληρωμών, θα “μεταλλαχθούν” σε νέες μορφές που θα επεκταθούν στις νεότερες τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των 5G smartphones , των φορητών συσκευών, των συσκευών IoT και της εικονικής πραγματικότητας”, έγραψε ο Subramaniam. “Η αυξημένη ασφάλεια και η ταχύτητα που επιτρέπει το 5G θα φέρει επίσης επανάσταση στις κεφαλαιαγορές, θα μειώσει σημαντικά τους κύκλους διακανονισμού και θα απομακρύνει τις λανθάνουσες περιόδους με τις δυνατότητες εμπορικών συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο”.

Πλεονεκτήματα καθυστέρησης

Όσον αφορά ειδικότερα τις FinTech,  ίσως η κύρια πρόκληση του 5G σε αυτό το σημείο δεν είναι ταχύτητα, αλλά “εξαιρετικά χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση”, δηλαδή ο καθορισμένος χρόνος που απαιτείται για μια συσκευή να στείλει μια εντολή σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή και να πάρει μια απάντηση. Από 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου που χρειάζονται για ένα τηλέφωνο 4G, με το 5G ο χρόνος αυτός μειώνεται σε λιγότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Έτσι, τουλάχιστον, το 5G θα φέρει εμπειρία χρήσης σε πραγματικό χρόνο στις κινητές συσκευές.

Αυτός ο ουσιαστικά μηδενικός χρόνος αναμονής θα φέρει επίσης και άλλα οφέλη στον κόσμο του FinTech. Η χαμηλή καθυστέρηση “θα καταστεί πιο σημαντική βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρήση API εντός των τραπεζών αυξάνεται, ενώ οι εφαρμογές τρίτων μερών αποκτούν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών για να πραγματοποιούν συναλλαγές.”

Τούτου λεχθέντος, φαίνεται απίθανο σε αυτό το σημείο ότι το blockchain και τα κρυπτονομίσματα θα έχουν σημαντικά οφέλη από τη χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση που υποσχέθηκε η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, η καθυστέρηση και τα άλλα χαρακτηριστικά του 5G φαίνεται να έχουν ως στόχο να προωθήσουν περαιτέρω χρήση στις πληρωμές, την ψηφιακή τραπεζική και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέσω smartphones και άλλων συνδεδεμένων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων φορητών συσκευών . Το 2019, εκτιμάται ότι 225 εκατομμύρια φορητές συσκευές θα συνδεθούν παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση της Gartner, αυξημένες κατά 26% από το 2018. (Αυτό σημαίνει φυσικά ότι το 5G θα προωθήσει την ανάπτυξη του Internet of Things.)

Tα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επικεντρώνονται περισσότερο στο (σχετικά φθηνό) cloud computing, το οποίο συνεχώς αυξάνεται και αυτό που οι τράπεζες και οι πιστωτικές ενώσεις – και οι FinTech, είτε μόνες τους είτε σε συνεργασίες – μπορούν να κάνουν με την ψηφιακή τεχνολογία που διαθέτουν αυτή τη στιγμή σε αφθονία. “Ωστόσο, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε Internet υψηλής ταχύτητας για να επωφεληθούν από το cloud computing. Για πολλές επιχειρήσεις και πελάτες, το 5G είναι ο χαμένος κρίκος αυτής της σχέσης.”

5G εφαρμογές

Τον τελευταίο χρόνο, 5G ακούμε και 5G δεν βλέπουμε. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση όλων αυτών των προγραμμάτων; Αυτόν τον μήνα Verizon και Samsung ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την προώθηση 5G smartphones, με σκοπό να έχουν ολοκληρώσει την είσοδο τους στην αγορά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Η κίνηση αυτή θα νικήσει ουσιαστικά την Apple στην αγορά smartphones με τεχνολογία 5G, επειδή οι εκθέσεις λένε ότι η Apple πρόκειται να περιμένει μέχρι το 2020 για να παρουσιάσει τα πρώτα 5G iPhones. Αλλά παρόλο που η Verizon δείχνει να οδηγεί αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η τεχνολογία δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμη πριν το 2025.

Ένας λόγος γι αυτό είναι και η απαγόρευση της Huawei στις ΗΠΑ, η οποία είναι και πρωτοπόρος στην τεχνολογία 5G. Η απαγόρευση,σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς οι ανταγωνιστές της Huawei χρειάζονται κάποιο χρόνο για να φτάσουν την κινεζική εταιρεία σε τεχνολογία. 

Μέσα σε αυτό θα πρέπει να βάλουμε και την αμφισβήτηση που δέχεται το 5G σαν την πανάκεια και τον δρόμο για ένα πιο συνδεδεμένο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι βέβαιο ότι το 5G θα προσφέρει νέους τρόπους για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις FinTech να κερδίσουν περισσότερους πελάτες και μερίδιο αγοράς.

Πηγή: Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ